Nauč se 5T

6. květen 2016

Pokud jde o první pomoc, je zapotřebí neustále opakovat: Když v případě ohrožení života první pomoc neposkytne ten, kdo ji poskytnout má a musí bez nebezpečí pro sebe nebo někoho jiného, může být potrestán vězením až několika roků.

Je nutné zachovat klid, zjistit situaci na místě nehody, zajistit bezpečí pro všechny a základní první pomoc, přivolat odbornou první pomoc a nepřestávat v péči o postiženého, dokud si ho nepřevezmou zdravotníci.
Situaci postiženého může zkomplikovat stav, kterému se říká šok.

Při šoku špatně proudí krev, říká se, že dojde k selhání krevního oběhu. Krev pak nemůže lidské tělo správně zásobovat kyslíkem a čistit ho od všeho špatného – a člověk upadne do šoku. Šok je velice nebezpečný a přímo ohrožuje lidský život.

Může nastat např. při krvácení, popáleninách, při silném zvracení a průjmech, při zlomeninách nebo u alergických reakcí třeba na včelí bodnutí. Projevuje se m.j. studeným potem, bledostí, pocitem žízně, zrychleným dechem i tepem a třesem.
Někdy se tyto příznaky dostaví pomalu a nenápadně, proto je zapotřebí s šokem počítat předem a udělat protišoková opatření. Říká se jim „5T“, protože jich je pět a začínají písmenem „t“.

1) Teplo. – Je zapotřebí postiženému zajistit, aby mu nebyla zima ani vedro.
2) Tekutiny. – Pouze smáčíme rty kvůli tlumení pocitu žízně, nikdy nedáváme pít!!!
3) Ticho. – Je nutné zajistit kolem postiženého klid a také jeho samotného uklidňovat do příjezdu zdravotníků.
4) Tišení bolesti. – Je nutné znehybnění zraněných míst i samotného zraněného, zastavit krvácení, je-li to zapotřebí. Zabránit tak tedy dalšímu pokračování bolesti.
5) Transport. – Je nutné zajistit odborný transport tedy např. převoz sanitkou do nemocnice. Zcela výjimečně zajistíme převoz k lékaři jinak, když se z nějakého důvodu nedovoláme odborné pomoci, což je v době mobilů málo pravděpodobné.
Takže ještě jednou „5T“ – tedy 5 opatření proti šoku: teplo, tekutiny, ticho, tišení bolesti a transport.

K tomu, jak se chovat a co dělat v určitých problematických situacích, ve kterých se nejčastěji můžete ocitnout, se dostaneme zase někdy příště. A pamatujte si, že znalost zásad první pomoci může zachraňovat životy.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video