Co je to první pomoc

2. květen 2016

Na to, co je první pomoc, existuje definice, tedy věta, která první pomoc přesně popisuje. Je to důležité i kvůli tomu, že poskytování první pomoci má svá přesná pravidla a existuje na to i zákon. Tak pozor: První pomoc je soubor jednoduchých a účelných opatření, která při náhlém ohrožení či postižení zdraví nebo života cílevědomě a účinně omezují rozsah a důsledky ohrožení či postižení. Rozumíte tomu? Nebojte se, zjednoduším to.

První pomoc je důležitá při léčbě různých poranění a náhlých onemocnění, která mohou nepříznivě ovlivnit naše zdraví, nebo dokonce ohrozit život. Aby tomu tak nebylo, existují přesné rady a postupy. Např. když upadnete a odřete si koleno, je nutné odřenou část vydezinfikovat, vymýt nečistoty vodou i mýdlem, znova vydezinfikovat a překrýt k tomu určenou náplastí nebo obvazem. To je jednoduchý postup a účinné opatření, aby do našeho těla nepronikly různé bacily a další nepřátelé způsobující choroby. To zvládnete i doma, s dopomocí dospělých.

Jenomže mohou nastat větší problémy, než je odřenina – třeba vážné úrazy, otravy, popáleniny a opařeniny nebo třeba vysoká horečka z přehřátí. V takovém případě je dobré přesně vědět, co dělat a jak přivolat pomoc.

A když už byla řeč o zákonu, tak si zapamatujte, že každý, kdo neposkytne potřebnou pomoc osobě, která je v nebezpečí smrti nebo je ohrožena vážnou poruchou zdraví, a může to udělat bez nebezpečí pro sebe nebo někoho jiného, může jít i na několik let do vězení. Netýká se to pochopitelně dětí, ale přesto i děti by měly vědět, jak to s tou první pomocí je.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video