Co dělat, když je někdo v ohrožení života

5. květen 2016

Kdykoli jsme svědky nějaké nečekané situace, která ohrožuje něčí život, musíme jednat. Říkáte si, co jako děti můžete udělat? Záchranáři mají zkušenost s tím, že děti se v poskytování první pomoci vyznají v mnoha ohledech lépe než dospělí, učí se o tom třeba ve škole.

Co je nejdůležitější? Zachovat klid, zjistit situaci na místě nehody, zajistit bezpečí pro všechny a základní první pomoc, přivolat odbornou první pomoc a nepřestávat v péči o postiženého, dokud si ho nepřevezmou zdravotníci.

Když zjišťujeme situaci, je důležité si všímat, jestli postižený dýchá, jestli krvácí, jestli je při vědomí nebo v bezvědomí. Ze zkušeností lékařů vyplývá, že pokud dojde k zástavě dechu a krev neobíhá a neokysličuje mozek, který všechno řídí, zbývá na záchranu života jen pár minut – přesněji 3 až 5 minut.

Základní první pomoc a tedy i resuscitace (oživování prováděné nezdravotníkem) prodlužuje čas na záchranu. Proto je nutné zastavit silné krvácení, pokud provází nějaký těžký úraz. A u zástavy dechu musíme uvolnit dýchací cesty. V žádném případě tedy nepodkládáme hlavu polštářem, ALE po zkontrolování vnitřku úst hlavu postiženého co nejvíc zakloníme dozadu. Už i to v mnoha případech pomohlo obnovit dýchání.

Je jasné, že spoustu činností spojených se záchranou života dokážou snáze dospělí, protože jsou větší a silnější. Ale dát dobrou radu a vysvětlit správný postup mohou i děti. Důležité je nespoléhat na to, že už někdo pomoc přivolal, že už se nás problém netýká. Lépe je zavolat pomoc dvakrát než vůbec. A lhostejnost je to nejhorší, co může v případě ohrožení něčího života nastat.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video