Český rozhlas Plus

15. květen 2014

Dnes je den rodin a jednu rodinu vám představujeme také v „Zapiš si to za uši“. Jmenuje se Český rozhlas a Šárka vás seznámí se stanicí, která se jmenuje Plus.

Když se řekne plus, celkem logicky čekáte něco navíc. Tohle víte i vy, kteří jste s matematikou teprve začali. A představte si, že to platí i tady v Českém rozhlase. Když se tady řekne Plus, všichni hned ví, že jde o stanici, která nabízí víc než informace.
Stanice Plus vlastně vznikla sečtením několika stanic Českého rozhlasu. Jako matematický příklad by to vypadalo asi takto: Český rozhlas 6 + Rádio Česko + Český rozhlas Leonardo = Český rozhlas Plus.

Představte si, že na téhle stanici se pořád jenom mluví. Nevysílají se tam žádné písničky, tedy pokud nejsou součástí nějakého publicistického příspěvku. Abyste rozuměli tomu, co je to publicistika, musíme si nejdřív zopakovat, co je to zpravodajství. Zpravodajství jsou informace o tom, co se zrovna děje. Mělo by být pravdivé a nemělo by být ovlivněné názorem člověka, který vám zprávy přináší. Prostě, když ve zprávách uslyšíte, že hrála Sparta se Slávií, nesmíte poznat, komu autor příspěvku fandí.

Kdežto publicistika je takové rozšířené zpravodajství, kde se dozvíte víc. Autor může zprávy obohatit o svůj názor nebo naopak požádá někoho, kdo se tématem zabývá, aby posluchačům některé věci dovysvětlil. Publicistikou může být reportáž.

A o čem, že se na tom Plusu mluví, když se tam pořád mluví? Tak třeba o politice, o tom, co se děje mezi lidmi v České republice, ale také, co se děje ve světě. Proč se mezi sebou některé národy hádají a jiné si potřásají rukama. Proč na Antarktidě tají ledovce a v Africe sněží a tak podobně. Zkrátka tohle všechno navíc, na co na jiných stanicích Českého rozhlasu není tolik času, se dozvíte na Plusu.

Český rozhlas Plus se také hodně věnuje vědě a přírodě. Takže vy, kteří máte na Rádiu Junior nejraději rubriky jako Pro slepičí kvoč nebo čtvrteční Kluby Veroniky Hájkové, budete určitě nadšení z magazínu Leonardo nebo Leonarda Plus.

Připouštím, že dnes je to pro vás asi ještě složité téma, ale jednou, kdo ví, třeba budete těmi odborníky ve studiu. A vy, kteří se rádi zapojujete, když se o něčem mluví a chcete také říct svůj názor, si zase nenecháte pořady na Plusu ujít.

Zkrátka - na Českém rozhlase Plus najdete vždycky něco navíc.





To i všechno ostatní si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video