Stanice Vltava

14. květen 2014

Dnes si představíme třetí stanici Českého rozhlasu. Už docela dlouho, od roku 1972, se jmenuje Vltava.

Vysílat začala opravdu jako třetí program Československého rozhlasu. Určený náročným posluchačům. Letos je to přesně 50 let, takže začátky vysílání si budou pamatovat i vaše babičky a dědečkové. Všechno je to Vltava. Jako proud řeky, který kdysi inspiroval významného českého hudebního skladatele Bedřicha Smetanu, tak plyne i vysílání stanice Českého rozhlasu Vltava.

Vltava je stanicí pro všechny, které zajímá, co se děje v kultuře. To znamená, co nového je možné vidět v divadle, jaká se otevřela výstava, kde začal nějaký festival nebo na co jít do kina. O všech těchto věcech připravují redaktoři Vltavy pořad, který se jmenuje Mozaika.

Na Vltavě se také hodně hraje, jen trochu jinak než na ostatních stanicích Českého rozhlasu. Pokud jste na Rádiu Junior pozorně poslouchali pořad Nebojte se Klasiky a zjistili jste, že se vám tahle hudba líbí, rozhodně se nebojte si naladit i Vltavu. Ale pozor – Český rozhlas Vltava to není jen hudba, kterou hrají pánové ve fraku a dámy v dlouhých sukních. Slyšet na ní můžete i jazz nebo hudbu, které se například říká elektronická alternativa. S Vltavou se můžete často přenést až do koncertních síní.

O Českému rozhlasu Vltava také uslyšíte, že je biografem pro uši. Tedy jakýmsi kinem, které můžete poslouchat. To proto, že Vltava vysílá spoustu rozhlasových her a četeb.

Zkrátka Vltava potěší každého, kdo má rád kulturu a chce vědět, co by si neměl nechat ujít. Vltava vás bude hýčkat, jako klidná řeka, na které se můžete nechat unášet.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video