VIDEO: V Liberci vyrůstá canicrossová hvězda. Její pes je pro ni celý svět

9. říjen 2017

V jednom z mladých současných sportů – běhu se psem v zápřahu – bude mít Česká republika juniorskou zástupkyni na Mistrovství Evropy. Je jí ani ne třináctiletá Matilda Ježková, která se canicrossu věnuje necelé dva roky. Liberecké juniorské sportovní naděje, Matilda a její fena Kaisa mají za sebou zatím 20 závodů a je vidět, že se jim daří. Ve všech to pro ně cinklo zlatě.

Matilda závodně běhá od sedmi let, psa má ale teprve druhým rokem. Kaisa, evropský saňový pes, je pětadvacetikilová žíhaná fena s čokoládově hnědou hlavou a při běhu umí vyvinout velkou rychlost, kterou bravurně zvládá i Matilda. „Ona ví, jak se mi přizpůsobit,“ říká malá závodnice a pokračuje: „Běžím a ona pro mě udává tempo a ještě mi pomáhá. Pro běžce je to rychlý výtah.“ Před blížícím se Mistrovstvím Evropy spolu parťačky trénují každý druhý den, běhají za tým TJ Sokol Maxičky.



Tréninkový parťák

„Běhala odmalička, moc jí to bavilo, ale moc se jí nechtělo závodit,“ říká o Matildě její maminka, Tereza Ježková. „Rodičovsky se podezírám, že jsme jí pořídili tréninkového parťáka, protože jí prostě nestačíme.“

Matildu trénuje Veronika Hložková, vicemistryně ČR v canicrossu z roku 2015. „Zezačátku to bylo vlažnější, nebyla tam bojovnost, teď je vidět obrovský posun,“ říká trenérka.

Na ostro. Takto běhají Matilda s Kaisou závody

„Kaisa pro mě znamená nejvíc, co můžu mít a co na světě mám. Miluju ji a děkuju rodičům za to, že ji mám,“ uzavírá Matilda Ježková. Nejbližší závod, který Matildu s Kaisou čeká, je Mistrovství Evropy v canicrossu, 15. října v italském Santa Maria Maggiore. Pokud se jim bude na ME v individuálních mushingových disciplínách dařit, čeká je ještě v listopadu Mistrovství světa v Polsku.

Matilda Ježková s Kaisou a maminkou
Matilda s Kaisou a maminkou

Článek je převzat ze stanice ČRo Liberec.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio