Nekupujte, swapujte. Zbavíte se nepotřebných věcí a dostanete, co chcete. Jaká to má pravidla?

21. září 2023

Pořídit si něco nového i bez peněz a zároveň udělat radost druhému něčím, co už vám doma akorát překáží? To je swapování. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Swapovat určitě umíte, i když o tom možná nevíte. Výraz swap je z angličtiny a znamená výměnu. Co se bude měnit, to už záleží na akci nebo lidech, kteří se na konkrétním swapu domluví nebo se do něj zapojí.

Čtěte také

Můžete tak mezi kamarády i cizími lidmi měnit knížky, oblečení, i potraviny. Když se chce někdo chovat ekologicky a takzvaně udržitelně, nechce pořád jen kupovat nové věci a podporovat tak masivní výrobu, která může mít dopady na životní prostředí. Proč si věci s někým nevyměnit? Vy získáte, co potřebujete a někomu jinému uděláte radost něčím, pro co už vy sami nemáte využití a jen by to doma překáželo. Není to sice nc nového, ale teď se různé velké swapovací akce dostávají do popředí zájmu.

První swapy se začaly v Česku objevovat kolem roku 2009, ale ve větším měřítku se rozjely až kolem roku 2016. Často swapují třeba maminky, protože děti z oblečení rychle vyrostou. Ale i swapování má určitá pravidla. Jaká?

Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související