Proč vlci vyjí na měsíc? Možná budete zklamaní

23. duben 2024

Proč by to dělali? Jak je to s vlky a jejich vytím si povíme v dalším díle podcastu Zvídavec. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Obrázek, kdy vlk vyje během temné noci na zářící úplněk, má každý z nás uložený hluboko v mysli. Možná teď zklameme něčí pohádkovou představu (a tak se omlouváme hlavně naší posluchačce Ráchelce, která si o tohle téma řekla :-) ), ale měsíc v jejich snažení nehraje roli.

Každý vlk vyje jinak

Vytím se mezi sebou tyhle šelmy dorozumívají na delší vzdálenosti. Každý vlk má svůj typický hlas i způsob projevu. Podle toho tak ostatní poznají, jestli je to člen jejich smečky. A to se děje kdykoli bez ohledu na fázi měsíce.

Vlk

Vznik legendy

A jak vlastně vzniklo tvrzení, že vlci vyjí na měsíc? Vlci jsou obecně nejaktivnější za úsvitu a soumraku, tedy v době, kdy nad nimi může svítit měsíc. Při vytí zaklánějí hlavu, takže to vypadá, jako kdyby ho hypnotizovali. Je to ale kvůli tomu, aby se jejich zpráva nesla co nejdál.

Zejména při úplňku, kdy je i během noci celkem dobře vidět, je mohli zahlédnout lidé a spojit si jejich vytí právě s měsícem.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související