Kde se v krávě bere mléko a má opravdu 4 žaludky?

25. březen 2024

Co se musí s mlékem udělat, než doputuje do regálů v obchodě? A  je to jediný spolehlivý zdroj vápníku? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Máte rádi mléko? V Česku se nejčastěji konzumuje mléko kravské, tak se zaměříme právě na něj. Vzniká v mléčných žlázách krávy. Aby kráva mohla mléko produkovat, musí být březí a porodit mládě. To pak saje mléko z jednoho ze struků na matčině vemeni. Rozhodně tedy kráva nemůže dávat mléko kdykoli jen tak sama od sebe bez toho, aby byla předtím březí.

Dříve chovatelé krávy dojily ručně. Dnes se používají i stroje

Pokud je kráva v zemědělství chována pro mléko, telátko jí lidé odeberou a její mléko dojí a prodávají. Časem ale mléko vodnatí a vymizí a je potřeba další březost a porod. Dojit se může ručně taháním za struky, ze kterých mléko stříká do nádoby připravené pod nimi. To si vyžaduje cvik a zručnost. Dnes se ale k dojení ve velkochovech používají stroje.

Má kráva čtyři žaludky?

Často se říká že má kráva čtyři žaludky. Není to tak úplně pravda a je to zjednodušené tvrzení. Žaludek má jeden, i když je složený z více částí. Má tři takzvané předžaludky (říká se jim bachor, čepec a kniha) a pak vlastní žaludek (říká se mu slez).

Dnes se při dojení krav využívají stroje

Proč někteří lidé nemohou mléko pít? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související