10.7.: Letíme rychlostí světla k dalšímu úkolu!

10. červenec 2017

Posádka lodi Urania je na cestě k soustavě Trappist 1. Počáteční obtíže s mýdlem i s alternativním způsobem měření času se jim podařilo díky vaší pomoci zvládnout. Nenechte je teď na jejich cestě osamocené. V nekonečné temnotě vesmíru je důležité mít se o koho opřít. Zvlášť, když se přihodí něco podivného.

To vypadá jako vážný problém. Do jakého souhvězdí asi míří naši astronauti? Pomůžete jím s orientací na noční obloze? Tenhle úkol bude trochu noční bojovka. Pokud nebydlíte zrovna uprostřed města a máte možnost se jít podívat na noční oblohu, zapište si do palubního deníku, kolik jste poznali souhvězdí. Což znamená, že je budete muset ještě za světla trochu nastudovat z nějakého atlasu. Úkol pro ty, kteří kvůli pouličnímu osvětlení nemají ideální podmínky pro sledování hvězd zní: Vyrobte si s pomocí tvrdého papíru, děrovačky a baterky hvězdný projektor. A ten si pak doma promítněte na stěnu. Své souhvězdí pak překreslete do deníku a pojmenujete ho.

Chceš hrát Planetu R a pomoct vesmírné posádce na její misi? Soutěž běží od 3.7. – 30.7. a zapojit se můžeš kdykoliv!

1) Vytiskni si deník mise. Návod nalezneš zde.


2) Poslouchej zadání úkolů každé pondělí, středu a pátek. Na Radiožurnálu v 15:40 nebo na Rádiu Junior v 17:10. Zadání najdeš i v našem kalendáři zde.

Další informace a pravidla hry nalezneš na www.radiojunior.cz/planetar

Spustit audio

Pusť si video