Zvířátka levou zadní

7. březen 2014

Chtěli byste vědět, jak uplést a ušít roztomilá zvířátka? Knižní záložka vám napoví, jak na to!

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Viděla jsem tuhle jednoho kluka, mohlo mu být kolem deseti, bylo to v autobuse. Měl na bundě ozdobu: kočku, modrou látkovou kočku, něco mezi pěti a deseti centimetry: měla ouška, ocásek a čtyři nohy, tedy všechno, co kočky mívají, a oči se jí leskly, protože to byly malé žluté korálky.

Koukala jsem, jak je připevněná: docela jednoduše, s pomocí většího zavíracího špendlíku. Kluk se mi líbil, protože mu z tašky čouhala kniha Erebos, aneb Počítačová hra, která tě sleduje - vyprávěla jsem vám o ní někdy koncem ledna.

Máš pěknou kočku, povídám tomu klukovi. Kdes ji koupil?
Ta se nekupuje, ta se dostává. Je to dárek k narozeninám. Vlastnoruční.
Podíval se na mě, asi zjišťoval, jestli udržím tajemství, a pak tiše dodal: Od jedný holky z naší třídy. Jmenuje se Adéla.
Uměl bys to taky, vyrobit takovou ozdobu? ptám se a kluk povídá: Kdepak, to bych nedokázal.

No - a co se nestalo? Vlastně - co se stalo? Přijela jsem do rádia a na stole ležel balíček z nakladatelství Mladá fronta; v tom balíčku knížka a v té knížce Zvířátka levou zadní, aneb jak uplést a ušít roztomilá zvířátka krok za krokem, vhodné pro děti od sedmi do sto sedmi let. Knížku napsala Jane Bullová; je to Angličanka, tak se nejspíš čte Džejn Balová.

Džejn nejdříve napoví, co k výrobě zvířat potřebujete: nitě, jehly, špendlíky, nůžky, náprstek a tak dále, taky knoflíky a různé hadříčky, jako třeba filc.

A co se naučíte vyrobit? Zvířátka do kapsy (žabáka, prasátko, opičáka), pejska Alíka malého i většího, různobarevné myšky, méďu upleteného hladce (třeba taky medvědici s medvídětem), berušky, moc druhů koček, poníka bez hřívy i s hřívou; za pomoci starých ponožek získáte krabici plnou opic a líbí se mi i králičí holčičky v sukýnce a s kabelkou - a to jsem teprve kousek za polovinou knížky, která se jmenuje, připomínám: Zvířátka levou zadní.

Už se těším, až vás s takovou vlastnoručně vyrobenou ozdobou potkám.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video