Znáte super-schopnosti svých dětí?

Jednou z cest, jak povzbudit nepříliš sebevědomé dítě, je ukázat mu jeho silné stránky, tzv. super-schopnosti. Kvalitních testů, které nám v tom mohou pomoci, existuje dost.

Výstupů testování není třeba se obávat. „Když si čtete výsledky podobného testu, dozvíte se často věci, které tušíte, některé vás mohou překvapit, ale nikdy tam nenajdete něco, co by vás nějak vyděsilo,“ říká Martin Drnek ze společnosti Scio, která se na rozličné testování specializuje.

Kdy testovat?

Praktické je test silných stránek podstoupit na nejrůznějších životních rozcestích. Když se spolu s dítětem rozhodujeme, zda změnit školu, jaké studijní zaměření vybrat, který kroužek by byl vhodný a podobně. Důvodem ale může být jen čirá zvědavost člověka, který chce sám sebe poznat zase o něco víc.

Mnoho rodičů si myslí, že své děti zná dostatečně a testování tudíž není potřeba. To může být pravda, ale na druhou stranu „rodič do toho, jak své děti vidí, může vkládat různé projekce, svou vlastní pracovní nebo životní zkušenost. Výsledky testu mohou do tohoto vidění vložit určitou míru objektivity,“ vysvětluje Drnek.

Tvořivci a dobrodruzi vedou

Pokud se dítě chystá k testu, rodič by mu měl vysvětlit, že neexistují špatné odpovědi. Že je důležité o otázkách příliš nepřemýšlet, odpovídat rychle a intuitivně. Jinak se ke slovu dostává rozum a dítě může začít kalkulovat. „Pokud v takovýchto testech nejsme k sobě upřímní, dozvíme se spíše, co si o sobě myslíme, než jací skutečně jsme,“ říká odborník.

Kvalitní test by měl vydefinovat „kmenové“ silné stránky. To jsou ty, které dítě určují, pomáhají mu v obtížných situacích a jsou pravděpodobně trvalé. Charakteristikou, která nejčastěji vycházejí českým dětem, je tvořivec. Silnou skupinou jsou i dobrodruzi a sportovci.

Ještě hlubším ponorem do osobnosti dítěte mohou být prožitkové kempy. I o nich byla řeč v rozhovoru s Martinem Drnkem ze společnosti Scio.

Spustit audio