Zdeněk Svěrák slaví 80. narozeniny i na Rádiu Junior

28. březen 2016

Máte rádi písničky a pohádky od Zdeňka Svěráka? Velikonoční pondělí jich bude plné. A těšte se i na rozhovor.

Zajímá vás, co Zdeněk Svěrák dostal od Rádia Junior? Jak trávil jako kluk Velikonoce? A jak vznikla pohádka Tři bratři? Nejen na to se ho ptala moderátorka Klárka Nováková.


„Moje dětství bylo jako ve vatičce, až moc,“ říká Zdeněk Svěrák, který sám sebe označuje za maminčina mazánka. Proč? To se nejlépe dozvíte z filmu Obecná škola. V něm promítl své dětství do postavy desetiletého Edy Součka. Stejně jako Eda i Zdeněk Svěrák vyrůstal v krásném prostředí elektrárny, tzv. transformační stanice Praha jih. „To byl oplocený prostor pro zaměstnance a jejich rodiny. Měli jsme tam hřiště, nejdřív tenisové, pak volejbalové, i bazén tam byl. Tam bylo hezké dětství,“ vzpomíná.

A jak malý Zdeněk trávil Velikonoce? „V areálu byly i vrby, takže jsme se naučili dělat pomlázky. I jsem uměl barvit vajíčka, dělat na ně různé obtisky. Měli jsme to rádi, protože jsme si jako kluci vykoledovali spoustu vajec, čokolády, i peníze nám dávali.“

A jaké jsou jeho Velikonoce teď? „My jsme si vysadili na chalupě vlastní vrby, a to z pomlázek. Napíchali jsme je vedle potůčku a už jsou z nich statné stromy. My chlapi z rodiny tam vždycky vyrazíme na proutky. Já dělám pomlázku z osmi a vždycky ji udělám ještě větší, než bych chtěl. A taky mám za úkol každý rok vymyslet nějaké koledovací říkadlo večer před pomlázkou.“

A jak vznikl hit poslední doby, pohádka Tři bratři? „My s Jaroslavem Uhlířem říkáme těm pohádkám operky, protože to jsou pohádky vyprávěné zpěvem, tam není žádné mluvené slovo,“ vysvětluje Zdeněk Svěrák, který vůbec netušil, že z písniček jednou vznikne film. „My jsme to psali pro televizní hodinu zpěvu s nadějí, že se ty zpívané pohádky stanou součástí programu dětských besídek. A to se splnilo, z čehož máme ohromnou radost.“ S nápadem, vytvořit z pohádkových operek film, přišel až syn Zdeňka Svěráka, Jan Svěrák.

A co dostal Zdeněk Svěrák k narozeninám od Rádia Junior? Tak na to určitě přijdete úplně sami :-)

Zora Jandová a Zdeněk Svěrák
Spustit audio