Zarudlé oči, vyrážka a kýchání. Alergie je tady

28. březen 2017

Podle průzkumů trpí alergií každé třetí dítě. Jak ho máme na život s alergií připravit? Můžeme jejímu rozvinutí nějak zabránit? Nejen na to se ptala moderátorka Klára Nováková MUDr. Martiny Černé v pořadu Atrium, který vysílá Rádio Junior.

Alergie a dědičnost


Alergie je systémové onemocnění, které může vzniknout kdykoliv během života, ale nejčastěji už v dětství. Velkou roli hraje dědičnost. Je-li jeden z rodičů alergikem, je šance na propuknutí alergie u dítěte 50%. Pokud alergií trpí oba dva rodiče, tak 90%. Významnou roli ale hraje i stres, špatná výživa, virové infekce, a co je paradoxní, tak znečištěné nebo naopak příliš čisté okolní prostředí.

Čistota půl zdraví a půl alergie


Zjistilo se, že ve vyspělých zemích s vysokou úrovní hygieny stoupá počet alergií. Naopak v zemích rozvojových, kde nejsou v domácnostech běžné koupelny a lidé jsou vystaveni bakteriálním infekcím, je alergií méně. A co je podle alergoložky Martiny Černé ideální? Narodit se v rodině s více sourozenci a spoustou hospodářských zvířat. V čistém městském prostředí je dítě izolováno v domácnosti a nedostává se do kontaktu se zevním prostředím. Tím se stává přehnaně citlivým, tedy alergickým, na běžné součásti světa, jako jsou trávy, seno, srst, prach apod.

Přišel ekzém? Přijde i alergie


Alergické onemocnění často začíná malým ekzémem u miminek. Pak začnou problémy s rýmou a horními cestami dýchacími, kýcháním, svěděním očních spojivek a slzením. „Pakliže tyto drobné příznaky neřešíme, přechází do vážnějších stavů na dolní cesty dýchací. Z počínající drobné rýmy se časem může vyvinout i astma,“ varuje MUDr. Martina Černá. „Proto je důležité včas vyhledat alergologa a nebagatelizovat první příznaky s tím, že to přejde.“

Pryč s alergeny!


„Když je dítě z rodiny alergiků a mělo v dětství ekzém, je dobré odstranit z jeho domácího prostředí nejčastější alergeny.“ Jedná se především o roztoče, mikroskopické členovce, které najdeme zejména v lůžkovinách. Živí se naší kůží a svým trávicím ústrojím produkují alergeny. Podobně jsou na tom domácí mazlíčci. „Často se setkáváme s názorem, že lysá zvířata, tzv. naháči, nealergizují. Musím vás ale zklamat, i jejich exkrementy, sliny a odlupující se šupinky kůže patří mezi alergeny.“ Problematické jsou i rybičky. „Rybičky se krmí sušenými dafniemi, což jsou příbuzní roztočů. Neudržované akváriu může být zdrojem plísní, což je taky alergen,“ dodává MUDr. Martina Černá.

V pořadu se ještě dozvíte, jaký vliv na alergii má kojení, kouření a bakteriální infekce. Zda jsou injekce proti alergii vhodné i pro děti. A jestli při potravinových alergiích pomůže alergen tzv. „spařit“.

Spustit audio