Zábavná leporela a obrázková encyklopedie Lidské tělo

31. leden 2014

Knižní záložka se tentokrát prosoukala několika knížkami pro menší děti. Jsou to leporela nazvaná Zvířátka, Jezdí to, Zábavná písmenka, Zábavné číslice a taky obrázková encyklopedie Lidské tělo.

Milí kluci, holčičky a holky, v lednu naposledy se hlásí vaše Knižní záložka.

Život můj plyne v samých radovánkách díky nakladatelství Fragment; přišel od něj balíček plný bezvadných barevných knížek. Vysloveně pro mrňata, prý od jednoho roku, jsou dvě leporela, to jsou takové ty knížky s tlustými listy, co se nedají vytrhnout ani přetrhnout, dokonce ani rozmočit.

Jedna se jmenuje Zvířátka a trochu odrostlejší mimino, nejlépe u někoho většího na klíně, si v ní ukazuje: Kde bydlí pes? Pes bydlí v boudě. Má pes boty? Nemá boty. Co má v puse? No přece jazyk, a tak dále.

Druhá „moje první knížka“ se jmenuje Jezdí to. No jasně, na první stránce je hasičský vůz, co ho mají mrňata nejradši. Znám jednoho kluka, který sice říká místo do kuchyně „do ňunině“, zato když vidí hasičské auto, dokáže zazpívat čistou kvartu – jako že hoří. A je tu ještě kolo, dělá cink cink, auto troubí tú tú, vlak dělá šššš. A tak dále.

Dvě další leporela, s krtkem od Zdeňka Milera na titulu (pro děti od pěti let) mají dole zavěšený speciální fix a nad krtečkem je napsáno: Napiš a smaž. Školkový Eda se hned ptal: Napiš a smaž? Co mám smažit?

Zábavná písmenka

Ach jo, je to popleta: nejde o smažení, ale o smazání toho, co do knížek napíše, aby to mohl zkoušet opakovaně. Jedna knížka se jmenuje Zábavná písmenka a druhá Zábavné číslice. Ale pozor: nezapomeňte ty speciální fixy zavírat kloboučkem a vracet na místo, do gumičky.

Pro děti od šesti let vydal Fragment obrázkovou encyklopedii Lidské tělo. Z titulní stránky mává namouduši kostra a nad ní stojí maminka, co ještě nevozí dítě v kočárku, ale nosí ho v břiše.

Otevřete knížku a smějí se na vás dva průvodci: pes a myška. Vysvětlí, že člověk má 206 kostí a ta nejdelší je stehenní, že při smíchu zapojujeme 32 svalů z celkových čtyřiceti, co máme na obličeji, že srdce je motor, který se nezastaví a že tělo si říká o potravu pomocí zvláštního pocitu – říká se mu hlad. Je tam toho ještě mnohem víc, ale já právě dostala hlad na další knížku – tak o té až příště.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video