Vyznáte se v počítačích?

14. únor 2017

Věděli jste o tom, že viry mohou napadnout i váš počítač? O počítačích a taky o tom, že „zavináč není jen ryba“, si budeme povídat v rubrice Zapiš si to za uši s Klárou Novákovou.

Co to je internet?

Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, tzv. síť sítí. Ostatně "net" anglicky znamená "síť" a "inter" zas latinsky znamená "mezi". Internet je tedy síť mezi počítači.

Počítače ve studiu jsou ohromně zajímavé...

Co je to elektronická komunikace?

Dneska světu vládne komunikace elektronická. A ta nezačala ničím jiným, než emailem. A možná víte, že "mail" anglicky znamená "pošta" a písmenko "E" před ním je zkratka pro slovo "elektronická". První prapraemail si mezi obřími počítači poslali vědci už v roce 1965, kdy ještě ani nebyl internet. Mezi běžnou veřejnost se ale emailové služby rozšířily o více než 30 let později, po roce 1996. A emailovou adresu, na kterou nám můžete psát, máme samozřejmě i my - radiojunior@rozhlas.cz.

Kdy vznikl první počítač?

První samočinné počítače začaly vznikat ve 40. letech minulého století během druhé světové války, a byly obří. Jeden počítač klidně zaujímal prostor celé místnosti a představit si ho můžeme jako několik velkých skříní vedle sebe. Tyto počítače ale sloužily jenom vědcům a vědátorům. Osobní počítače, které slouží běžným lidem, vznikly až v 80. letech minulého století.

Co to je hardware a software?

Hardware tedy můžeme přeložit jako tvrdé, těžké nářadí… V případě počítače je to tím pádem vše tvrdé a hmotné, na co si můžeme sáhnout. U osobního počítače je tedy hardware klávesnice, monitor, myš atd.

Počítačová myš

Software je programové vybavení. Je to sada všech počítačových programů používaných v počítači. Jako příklad si vezmeme třeba programy, ve kterých se dá psát na počítači. Asi nejznámější se nazývá Word – což anglicky znamená "slovo". A když v něm píšete, tak se vám na monitoru zobrazí stránka papíru a na tu můžete psát, měnit si písmo, barvy písma a podobně.

Co je to počítačový vir?

Počítačový vir je nebezpečný program, který vám napadne počítač a začne se v něm šířit a dělat si v něm, co chce. Většinou pořádné lumpárny! Chová se vlastně podobně jako biologické viry, které můžeme chytnout i my lidé, nebo zvířata nebo rostliny a kvůli kterým pak onemocníme. Díky počítačovému viru ale může onemocnět počítač.

Virus - zavirovaný počítač - antivir - piráti
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video