Vyzkoušejte si bezpečné pokusy!

8. říjen 2016

Voda, sůl, fixy, brčka, papír… jen pár věcí potřebujete, abyste si vyzkoušeli pokusy z letošní Noci vědců. Ta se konala jako každoročně na konci září a Rádio Junior u ní nesmělo chybět. Vysílali jsme z Prahy i gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném.

Hlavním tématem letošní Noci vědců byla „bezpečnost“, a tak se i ve Slaném dala vyzkoušet řada nebezpečných věcí bezpečným způsobem. Neohroženě šla do zkoušení i naše redaktorka Šárka Fenyková. Schválně si poslechněte, jak si vedla na simulátorech dopravních nehod. Jak bude „havarovat“ jí vysvětloval Jakub Strunecký z UAMK.

Ve Slaném se ale zkoušely bezpečně i nebezpečně vypadající pokusy. Ujali se jich totiž šikovní kluci a holky z Laborek.cz. Takhle například vyráběli Matěj a Marek dusíkovou zmrzlinu.

Chcete si taky něco vyzkoušet? Co třeba vyrobit si spektrometr, skvělou raketu, na které si ověříte aerodynamiku, nebo hravé vajíčko, díky kterému pochopíte, co je to těžiště? Jak na to, vám poradí Drsná parta z Bruntálu, pak mrkněte na fotky a pusťte se do pokusů sami. Držíme palce! Vědě zdar!

Další zajímavá témata pro vás denně připravujeme. Poslouchejte od pondělí do neděle od 19 hodin v digitálním vysílání Rádia Junior nebo na Dvojce Českého rozhlasu. Těšíme se na vaše ohlasy!

Spustit audio