Výtvarka přímo u vás doma?

Slovo „výtvarná výchova“ se mi jako malé holce vůbec nelíbilo. Ale teď musím uznat, že ten název nějaké opodstatnění přece jen má. Onou „výtvarkou“ opravdu lze trochu vychovávat a zároveň rozpoznávat specifika „chování“ jednotlivých malých výtvarníků. V pořadu Atrium mi to potvrdila Kristýna Kabilková – lektorka a majitelka Ateliéru Barevné malování.

Kristýna dochází za svými malými velkými umělci přímo k nim domů. Pokud se stejně jako já obáváte pomalovaných zdí, skvrn na koberci a jiného uměleckého nadšení v prostorách vašeho vymydleného bytu, tak vás hned uklidním. Výhody tvoření s lektorkou přímo u vás doma jsou mimo jiné i v tom, že děti se učí uklízet (pokud už to díky vám, báječným rodičům, samozřejmě neumějí :)) a s cizí autoritou jim to obvykle i docela jde. Většinou to chodí takto:

1. Děti si před lekcí připraví pracovní plochu – obvykle jídelní stůl. Na ni si pak položí velké krycí papíry a okolo případně další.
2. Malí výtvarníci po sobě pak vše řádně uklidí – nejen stůl, ale i své výtvarné potřeby.

Stojan ani žádné jiné pomůcky doma mít nemusíte. Lektorka obvykle vše zajistí. Jediné, co se vyplatí mít, je tuba na obrázky, které děti namalují. Dáte do ní poměrně hodně výtvorů. A nemusíte pak luxovat prach pod postelí, abyste tam mohli zasunout výtvarná díla vašeho umělce. Malování v soukromí má i další výhody:

1. Lektorka se soustředí jen na vaše dítě. Vybírá témata, která jsou mu blízká. Během malování si o tématu s malým umělcem dále povídá.
2. Při kreslení je dítě zklidněné – zvláště, pokud ho neruší další malí výtvarníci. Podle způsobu malování, výběru barev, pečlivosti a vůbec chování během lekce může lektorka velmi dobře pozorovat povahu dítěte – a pomoci třeba i vám, rodičům, k většímu pochopení své ratolesti.
3. Pokud je venku hezky, není problém jít malovat do přírody a zvěčnit reálná témata v okolí.

Na závěr nabízíme několik rad pro vaše soukromé domácí tvoření. Co děti údajně při tvoření mají a naopak nemají rády?

1. Velmi oblíbené je kreslení suchými pastely. Obrázek se pomocí nich totiž dotvoří prsty. Dítě si opravdu na obraz sáhne. A právě to děti většinou velmi baví.
2. Neatraktivní pro malé výtvarníky bývá tuž. Je velmi tenká, zobrazuje všechny „nedokonalosti“ kreslení – tedy nic vám nedaruje. To některé děti deprimuje.
3. Kombinace kreslení, vlepování a „posypávání“ při tvorbě obrazu je také dosti atraktivní. Tento způsob tvoření skvěle rozvíjí fantazii.
4. A znáte barvení těstovin a jejich navlékání na šňůrku? Naložte těstoviny s dírkou do barev na vajíčka, nechte je pak chvíli zaschnout a poté barevné těstoviny navlékejte na šňůrku. Vytvoříte tak krásné náhrdelníky, náramky nebo cokoliv jiného, co vás napadne.

Zajímají vás další rady a detaily o tvoření doma? Poslechněte si záznam pořadu Atrium! Hostem Petry Lazákové byla lektorka výtvarné výchovy a majitelka Ateliéru Barevné malování – Kristýna Kabilková.

autor: pma
Spustit audio