Vyrobte si šeříkový med a pampeliškový džus. Bylinky sbírejte s úctou, radí bylinkářka

14. duben 2024

S čím vším nám mohou pomoci bylinky? Bylinkářka Radka nám taky představí přístoj, který prý umí zaznamenat zpěv rostlin. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Bylinky jsou různé rostliny, které mohou člověku pomáhat při nemocích a jiných problémech. Používat je ale můžeme i jen tak pro zlepšení kondice nebo nálady. Nejen o tom si Bylinkářka Radka Svatošová povídala s moderátorkou Jitkou Slezákovou.

Bylinkářka Radka Svatošová s přístrojem, který umožňuje zaznamenat "zpěv" květin

S úctou a vděčností

„Bylinky je potřeba sbírat s úctou a vděčností. A to ne každý ví,“ překvapuje bylinkářka Radka. Ta musí nejen všechny bylinky a jejich účinky znát, ale taky vědět, kdy je vhodný čas na jejich sběr. Svou roli hraje nejen roční období, ale i část dne. 

Letos třeba šeříky rozkvetly dříve, než je obvyklé. Z těchto voňavých květů se dají vyrobit různé domácí kosmetické přípravky i dobroty jako je šeříkový cukr, sirup a med. Ten je dokonce velmi snadný.

„Obereme čerstvé kvítečky bez štopiček, dáme do nějakého polotekutého medu, smícháme a ten med se nám krásně ovoní těmi kvítky,“ popisuje bylinkářka. Na všechny tyhle pokusy je ale dobré používat co nejméně šlechtěný šeřík. Najděte si tedy ten úplně obyčejný.

Pampeliška je našemu zdraví velmi prospěšná

Pampeliškový džus

Radka také doporučuje teď na jaře popíjet pampeliškový džus. Je velmi zdravý. Prospívá našim játrům, žlučníku, ale i slinivce. A je hned hotový. Stačí k tomu jenom ponorný mixér a nějaký ten med. Víc už vám prozradí v rozhovoru.

Jak si ze šeříku vyrobit domácí kosmetický olej? A mohou květiny zpívat? Pusťte si Klub Rádia Junior a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související