Výroba slizu v dětské laboratoři

7. prosinec 2014

V nedělním Klubu Rádia Junior s podtitulem „k pramenům“ se z nás stali na chvíli nářečníci. Na kapitánském můstku stála Šárka Fenyková a vzala nás na plavbu od pramene řeky Moravy až do Černého moře.

Pak jsme se podívali do dětské laboratoře Kid´s Lab BASF v Národním technickém muzeu v Praze, kde si děti ze Základní školy na Strossmayerově náměstí vyzkoušely hru na chemiky. Vše se ovšem opět točilo kolem vody. Nejdřív si ji děti s velkým zaujetím zašpinily a pak s ještě větším zaujetím zase vyčistily. Velmi zábavná byla i výroba slizu. Kdo z vás by to chtěl zkusit doma, ten dostal na závěr návod.

A pak jsme se přesunuli do depozitáře knih v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích a nechali jsme si od knihovnice Heleny Stejskalové vysvětlit, co jsou to literární prameny.

Hra na chemiky v dětské laboratoři

Na závěr nechybělo ani zvířátko. V Jihlavské zoo jsme se o žábách pralesničkách dozvěděli, že přesto, že jsou to žáby, které pokožkou vylučují velmi silný jed, v zajetí jsou nejedovaté.

Dendrobates azureus

Jak je to možné? Kdo poslouchal, ten to ví, kdo ne, ten ať si Klub Rádia Junior s podtitulem „k pramenům“ poslechne ještě jednou.

Spustit audio