Vydej se s námi za jmény světadílů

17. červen 2016

Umíte vyjmenovat všechny světadíly? Afrika, Asie, Amerika, Antarktida, Austrálie a Evropa. Správně. A víte, jak vznikly jejich názvy?

Magda Šorelová se rozhodla, že to zjistí. Poslechněte si, na co přišla.

Evropa: Kdysi se v zemi zvané Mezopotámie mluvilo takzvaným akkadským jazykem. Jazyk ani zem už dneska neexistují, ale slovo Evropa naštěstí ano. To se totiž v akadštině řekne „ereb“ nebo taky „irib". V překladu to znamená večerní soumrak. A jak všichni víme, večerní soumrak je vlastně západ slunce. Když tehdejší obyvatelé Mezopotámie k večeru končili svoje celodenní putování, mysleli si, že tam, kde zapadá slunce, se nachází místo zvané Evropa.

Asie: V jedné zemi zvané Mezopotámie žili lidé, kteří, když se ráno probudili a podívali se směrem, kde vychází slunce, uviděli vzdálené území. Ve svém jazyce zvaném asyrština mu říkali „asu“, což v překladu znamená jasný, světlý. Zkrátka a dobře tak označovali místo, kde je po ránu nejsvětleji.

Antarktida: Antarktida leží na jižním pólu a je takřka celá pokrytá ledem. Svoje jméno získala složením dvou slov – řeckého „anti“ a „Arktida“ (to znamená: proti zemi, která leží na severním pólu – tedy naproti).

Afrika: to je oříšek. Na tom, jak vznikl název Afrika, se lidé nemůžou shodnout. Jedni tvrdí, že tu kdysi žil kmen zvaný Afridi, druzí, že pochází z řeckého slova „afriké”, což v překladu znamená bez chladu, třetí si myslí, že původ je v latinském slovu „aprica” neboli slunečná nebo „africus” – pouštní vítr. A aby toho nebylo málo, existuje i názor, že slovo Afrika pochází z egyptského slova „af-rui-ka”, a to znamená rodiště.

Světadíly

Austrálie: název Austrálie pochází z latinského slova „australis“ a znamená „jižní”. Mořeplavci totiž dobře věděli, že tam někde na jihu musí existovat nějaká pro ně neznámá země. A měli pravdu – je to dnešní Austrálie.

Amerika: Jak víte, Ameriku objevil Kryštof Kolumbus. Svoje jméno ale dostala po jiném mořeplavci, Italu Amerigu Vespuccim.

Světadíly
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video