Vybavenou a připravenou lékárničku by měl mít i pes. K letním nástrahám patří rozpálený asfalt nebo rybářské háčky, říká veterinářka

6. květen 2024

Každý majitel psa by se měl o něj umět postarat, vědět, že se pes nikdy nenechává v létě v rozpáleném autě, že psovi se nedává čokoláda, že se s každým klíštětem nemusí běžet na veterinu. Veterináři by pak nemuseli zvedat tolik telefonátů o víkendu nebo v noci.

Pavla Košťálová s psí figurantkou Dádou

Veterinářka Pavla Košťálová, která pracuje ve žďárské a novoměstské ordinaci, připravila na pozvání spolku Českého červeného kříže v Novém Městě na Moravě podrobnou přednášku na téma první pomoci pro psa.

Některými zážitky ze své praxe udivila i zkušené majitele psů: „Začíná nám sezóna rybářů, a občas máme psího pacienta, který spolkl háček. Vy ten háček ale nesmíte tahat zpátky, jinak to může napáchat hodně škody,“ varuje před jedním z mnoha nebezpečí, které psům hrozí.

V jakých případech uhánět na veterinu, co nesnese odkladu, to jsou torze žaludku. „Pozná se to většinou podle nočních telefonátů, že se majitelům ‚nafukuje pes‘. Snaží se zvracet nebo slintá a velmi rychle se horší. Tam se hraje o minuty. Dále se musí spěchat při autoúrazech, kde hrozí vnitřní krvácení, velké tržné rány, rozsáhlé pokousání, otravy, zlomeniny, popáleniny,“ vyjmenovává nejvážnější případy.

Nebezpečí pro psy v létě představuje například rozpálený asfalt

Psí lékárnička

„Doma by měl každý umět vytáhnout klíště, a nevolat v panice veterináře,“ usmívá se veterinářka. S ošetřením drobných ran majitelům pomůže připravená psí lékárnička. Co do ní patří? „Fyziologický roztok na výplach rány nebo očí, peroxid vodíku na vyvolání zvracení, živočišné uhlí, když si nejsme jistí, co pejsek snědl. Dále škrtítko, i třeba z bundy se zadrhovátkem na zástavu krvácení z packy, ocasu nebo ucha. Pak něco na vytažení klíštěte, gáza, fixační obinadlo a kulaté nůžky na odstranění srsti kolem rány.“

Na co nedá lékařka dopustit, jsou chladící podložky jak na cesty autem i na léto na doma. Varuje také před rozpáleným asfaltem v letních měsících nebo aportováním obyčejných klacíků, které mohou psy často ošklivě poranit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.