Vše o kašli!

17. květen 2016

Možná jste to už někdy zažili. Přijdete k pediatrovi a on se Vás zeptá: „Má Vaše dítě suchý, vlhký, nebo štěkavý kašel?“ Najít správnou odpověď je někdy těžké. Stejně tak je složité vyznat se v tom, kdy je kašel opravdu nebezpečný – tedy kdy je nutné s kašlajícím dítětem zajít k lékaři. Právě proto si Petra Lazáková pozvala do studia primáře Dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice – Mariana Šenkeříka. Pořad Atrium nesl název: Co všechno chcete vědět o kašli a báli jste se zeptat.

To, co byste měli mít vždy na paměti, je, že kašel je OBRANNÁ očisťující reakce organismu! Naše tělo kašlem mimo jiné vypuzuje škodlivé látky, které by nám mohly způsobit další infekci. Kašel tedy pročisťuje dýchací cesty.

Je ale pravda, že kašel může signalizovat nějaké onemocnění, které je třeba řešit. Takže pokud se ke kašli přidají teploty, průjmy, zvracení nebo jiné komplikace, je určitě dobré k lékaři zajít a nechat se vyšetřit.

Co je to suchý kašel?
Je to klasický dráždivý kašel, při kterém dítě nic nevykašle. Je to obzvláště protivný druh kašle, protože dítě zpravidla nenechá v klidu spát. Mívá při něm totiž pocit, že mu něco šimrá v krku a nejde se toho zbavit. Suchý kašel lidský organismus hodně vyčerpává.

Co je to vlhký kašel?
Při vlhkém kašli dítě vydává „bublavý“ zvuk. Díky tomuto kašli se odstraňuje hlen plný škodlivých látek. Vlhký kašel se obvykle objevuje jako druhá fáze suchého kašle.

Dva základní druhy kašle = dva základní způsoby léčby
Na suchý kašel dostane vaše dítě léky, které kašel tlumí. Tyto léky především snižují citlivost dýchacích cest a kašel tak tlumí.
Na vlhký kašel se používají léky, které naopak usnadňují a podporují vykašlávání hlenu. Díky těmto lékům je hlen řidší, tvoří se ho více a dítě nutí škodliviny vykašlávat. Je ale velmi důležité mít na paměti, že takové léky se podávají v 15h nebo 16h odpoledne. Ve spánku totiž dítě vykašlává nedostatečně nebo dokonce vůbec, hlen se hromadí v plicích a to může přinést další komplikace.

Olejíčky pro batolata NE!
Usnadnit dýchání batolat olejovými silicemi není dobrý nápad. Existuje velké riziko, že je dítě může vdechnout.

Mléko klidně ANO!
Říká se, že mléko se při kašli dávat nemá. Primář Novorozeneckého oddělení pardubické nemocnice Marian Šenkeřík tvrdí, že pití mléka při kašli lze! Mléko prý působí jen na sliny. Pokud si dítě dá mléko v průběhu dne, zají ho třeba rohlíkem a napije se vody a vyčistí si zuby před spaním, nemůže mu mléko ani při kašlání a rýmě nijak ublížit.

Další a podrobnější informace o kašli, laryngitidě, černém kašli, chronickém kašli, alergické kašli i o léčbě (léky, bylinkami, inhalacemi) se dozvíte, pokud si poslechnete pořad Atrium na téma: Co všechno chcete vědět o kašli a báli jste se zeptat! Hostem Petry Lazákové byl primář Dětského a novorozeneckého oddělení pardubické nemocnice Marian Šenkeřík.

autor: pma
Spustit audio