Voda, kam se podíváš. Malé ohlédnutí za jedním z prázdninových Klubů Rádia Junior určitě stojí za to!

4. září 2016

Zurčí to, šplouchá to, kape to, šumí to! Co je to? Vodní dům v Hulicích u vodního díla Švihov na řece Želivce.

Přesně tam jsme vás vzali v jednom z prázdninových Klubů Rádia Junior. Průvodce nám dělala lektorka Kateřina Zemanová a od ní jsme se dozvěděli, že voda je životním prostředím mnoha živočichů i rostlin. Seznámili jsme se s rybou – bolenem dravým, kterého můžete ve Vodním domě i nakrmit. Mezi rostlinami je zase královnou úplně nenápadná kytka – kuřička hadcová. Představte si, že neroste nikde jinde na světě než právě v okolí řeky Želivky.

Z Vodního domu směřovaly naše kroky ještě za odborníky na zoologii a botaniku. Díky Barboře Dobiášové z pražské Zoo už například víme, že voduška není brouk, ale antilopa, a voda jí slouží i jako útočiště před nepřáteli. Vlastík Rybka z Botanické zahrady v Praze Troji nám zase prozradil, že lekníny se neutopí, protože mají chytré buňky, které zahájí bleskový růst, kdykoliv dostanou pokyn, že je potřeba prodloužit řapíky listů, aby pluly pořád na hladině a ne pod ní.

Pokud vám šplouchavé povídání uteklo, poslechněte si ho v klidu ještě jednou.

Další zajímavá témata pro vás denně připravujeme. Poslouchejte od pondělí do neděle od 19 hodin v digitálním vysílání Rádia Junior nebo na Dvojce Českého rozhlasu. Těšíme se na vaše ohlasy!

Spustit audio