Víte, jak třídit odpad?

29. duben 2013

Čisté městské ulice jsou vymožeností moderní doby, ještě před 200 lety byly plné odpadků a splašků. V hlavním městě se o čistotu a pořádek starají Pražské služby.

Z jejich zaměstnanců potkáváme asi nejčastěji popeláře, kteří vyvážejí komunální odpad. Pojmenování této profese vzniklo už před více než sto lety. Tehdy jezdili popeláři ulicemi s povozem a upozorňovali na sebe zvoněním. Z domů pak vycházely hospodyně a na vůz vysypávaly popel z kamen, všechny odpadky se totiž tehdy pálily doma.

Dnešní popeláři jezdí po městě velkými auty a většině malých kluků se líbí zejména to, jak se vozí na stupátkách. Tato profese je ale velmi namáhavá, protože zvlášť v centru města se musí každý kontejner vyvézt ze dvora nebo jiných částí domu, vysypat a zase odvézt zpět.

Barvy kontejnerů si popeláři nespletou a plést byste si je neměli ani vy. Žlutý je určený pro plasty, modrý pro papír, červený pro elektroodpad, oranžový pro kartonové obaly a hnědý pro bioodpad.

Žádný z těchto druhů odpadu se nevyváží na skládku, ale dál se zpracovává – recykluje. Zejména ze skla, plastů a papíru se vyrábějí nové věci, třeba lahve nebo plastové interiéry do aut.

To, co nejde recyklovat, se pak většinou spálí ve spalovně. Ta pražská ale není jen velkou pecí s komínem, ale velmi moderní ekologickou továrnou na teplo a elektřinu. Splňuje přísné limity a při likvidaci odpadů navíc dodává do dvaceti tisíc pražských domácností teplo a elektrický proud. Areál třídírny odpadů si může prohlédnout i veřejnost a to při pravidelných exkurzích nebo dnech otevřených dveří.

Moderoval Jan Herget.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio