Víte, co to je vlha pestrá?

21. březen 2014

Dnes nás bude zajímat vlha. Pozor neplést s mlhou ani žákem Plhou. Vlha je pták a její druhé jméno je pestrá.

A právě tomuto jménu dělá čest. Má totiž rezavou hlavičku, modrozelená křídla a bříško a pod krkem krásný žlutý pruh. Zkrátka je to krasavice.

Má ráda teplo, takže v naší republice se vyskytuje v nejteplejších oblastech jižní Moravy a na zimu odlétá do Afriky.

Samozřejmě, že neletí letadlem, ale pěkně po svých. Ostatně letec je dobrý. Za den uletí klidně až 500 kilometrů. To je, jako kdybyste v jenom dni jeli po dálnici z Prahy do Brna, tam to otočili a jeli zase celou trasu zpět a v Praze se rozhodli, že jste vlastně chtěli jet do Humpolce, tak se tam ještě vrátili. Prostě 500 kilometrů je opravdu hodně.

Letící vlha pestrá. Přerovsko, 24.6.2010.

Vlha je ale letec vytrvalec a dokonce za letu i loví. Nejvíc si pochutná na vosách, včelách, sršních a čmelácích, ale nepohrdne prý ani motýlem nebo vážkou. Stejnou potravu nosí i svým mláďatům, ale jako vzorný rodič nejdřív odstraní žihadla, o která by se jejich potomci mohli popíchat.

Vlha pestrá vás překvapí ještě jednou věcí. Představte si, že si nestaví hnízda na stromech, ale vyhrabává si nory v písčitých březích nebo ve stěnách pískovny. Pomocí noh a delšího zahnutého zobáku si vyhrabe do svahu chodbičku - noru a na konci si udělá hnízdní komůrku.

Vlha je zkrátka opravdu pozoruhodný tvor a vy už si teď na ni určitě vzpomenete vždycky, když se vás někdo zeptá na naše stěhovavé ptáky. Nebo si na ni aspoň vzpomenou všichni, kteří si to právě zapsali za uši.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video