Velkolepé vybavení není potřeba, říká cestovatel, který objel svět v trabantu

6. červen 2019

Letošní Zlín Film Festival se nesl v duchu hesla: Objevuj a poznávej. Tímto heslem se řídí i známý cestovatel Dan Přibáň, který se s přáteli vypravil napříč kontinenty ve žlutých trabantech. O všech svých výpravách natočili moc zajímavé filmy. Jak je napadlo použít na cestování zrovna tahle malá autíčka? A co Dan plánuje teď? To v rozhovoru prozradil moderátorce Denise Kimlové.

Na festivalu Dan představil jak svůj nejnovější film, tak i ten úplně první. Chtěl tím ukázat, co všechno se za ta léta změnilo. Pro posádky dnes již ikonických žlutých vozidel bylo vždy důležitější nadšení a vůle než nějaké drahé vymoženosti.

Kde se vůbec vzal nápad jet trabantem? Původně chtěla tahle parta dobrodruhů využít na cesty pořádné expediční auto. Když jim ale došlo, že ho vlastně nemají, začali přemýšlet, co s tím. Někoho pak napadlo vyrazit v trabantu. A už to jelo. Zazněla totiž věta, že to přece nejde! Touha dokázat si, že když se chce, jde všechno, byla silnější. Z bláhového plánu „zkusit to“ se tak vyklubalo skvělé dobrodružství.

Nezničiletná auta zvládla projet i Afriku

Po první expedici následovala cesta do Afriky a další výpravy. A co chystá Dan teď? Trabanty už nechá odpočívat. V hlavě má další projekt s jinými stroji. Víc nám ale neprozradil. Musíme si na to počkat.

Jaký je Danův největší objev ze všech těch cest? Možná bude znít jednoduše, ale nám se líbí. Poznal prý totiž, že všude na světě jsou hodní a přátelští lidé, kteří vždycky dovedou překvapit.V rozhovoru také věčně usměvavý Dan prozradil, jaký zážitek z poslední cesty pro něj byl nejsilnější. Zavzpomínal i na jedno dávné překvapivé setkání, kdy uprostřed Afriky najedou potkali trabanta, kterého tam kdysi zanechal jiný cestovatel.

O zajímavé okamžiky neměli cestovatelé ve žlutých autíčkách nouzi.

Ptáte se, kde je konec statečným žlutým automobilům? Mají teď příjemné bydlení ve vesničce nedaleko Mníšku pod Brdy, kde žije mechanik Míla. My přejeme milým „trabíkům“ zasloužený odpočinek a Danovi spoustu dalších skvělých dobrodružství!

autoři: Denisa Kimlová , Redakce Rádia Junior

Související

Pusť si video