VIDEO: Vědci natočili bubnující papoušky

10. červenec 2017

Tak tenhle druh papouška je opravdu unikát! Jde o jediného tvora na světě (vyjma člověka, samozřejmě), který umí bubnovat. A vědcům se teď po několikaletém snažení konečně podařilo pořídit videozáznam tohoto hudebníka.

Kakadu palmový žije v Austrálii. Má velký černý zobák a tmavým zbarvením může vzdáleně připomínat třeba vránu. K bubnování používá paličky, které si sám vyrábí. Většinou se jedná o kus větve nebo semenné lusky. Těmito paličkami pak v pravidelném rytmu buší do stromu, a láká tak samičky.

Natočit papouška uprostřed pralesa opravdu není nic jednoduchého. Australským vědcům se povedlo nahrát jediné bubnování za sto hodin natáčení. Za celých sedm let trvání vědeckého projektu tedy bylo pořízeno jen šedesát nahrávek papouščího bubnování. Jedna ze členek výzkumného týmu, Christine Zdenek, popisuje, že aby toto vzácné chování zachytili, museli se vědci plížit pralesem a opatrně papoušky filmovat.

Papoušci přitom mají široký repertoár. Každý sameček kakadu palmového má totiž svůj vlastní rytmus. Někteří bubnují pomalu, jiní mnohem rychleji. Většina pak k osobitému rytmu nebo melodii přidá i nějaký zvláštní úder, který podle vědců znamená něco jako podpis. Samičky si prý dobře všímají, který konkrétní potenciální partner zrovna bubnuje.


Článek byl převzat ze stanice Český rozhlas Plus.

autor: ono
Spustit audio