VIDEO: Proč zvedáme malíček a jak se žilo před 100 lety?

20. květen 2018

Znáte někoho, kdo zvedá malíček při pití čaje nebo kávy? Víte, kde se tenhle zvyk vzal? Možná vás překvapí, že to vzešlo z něčeho celkem nechutného. I takové věci zjistíte, když se budete zajímat o dějiny. Stejně jako host nedělního Klubu Rádia Junior historička Veronika Válková.

Veronika se původně chtěla stát veterinářkou a dějepis ji nebavil, ale v posledním ročníku základní školy dostala skvělou paní učitelku. Díky ní objevila, že historie je ohromně zajímavá.

Jana Rychterová se Veroniky ptala na to, jak se lidem žilo před 100 lety, v době, kdy končila 1. světová válka a rodila se nová Československá republika. Vy sami si dovedete představit, že byste žili bez počítačů, telefonů, televize a automobilů? A samozřejmě tehdy existovaly větší problémy.

Za první světové války lidé nesehnali třeba ani mouku a nemohli si upéct chleba. Děti někdy ani nemohly chodit do školy. Bylo totiž tak málo uhlí, že nebylo čím topit. Ve školách byla zima, a tak děti měly uhelné prázdniny. A protože řádila strašlivá španělská chřipka, byly i chřipkové prázdniny. Potom si ale děti musely nahrazovat učení o letních prázdninách. Když se člověk začne o historii zajímat, může si alespoň uvědomit, jak dobře se má.

V květnu také uplynulo 150 let od položení základního kamene Národního divadla. Ono těch kamenů vlastně bylo víc. Jestli se chcete dozvědět, odkud všechny ty kameny přicestovaly, poslechněte si klub. Největší radost měly Jana s Veronikou z toho, že spousta z vás správně odpověděla na soutěžní otázku, jak se jmenoval první československý prezident. No schválně, kdo to byl? Poslechněte si i záznam celého rozhovoru.

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

Spustit audio