Nahoru, dolů. Jojo není jen tak obyčejná hračka. Co s ním umí profíci?

9. únor 2019

Z toho se vám zamotá hlava! Jana Rychterová se v sobotním Klubu Rádia Junior zaměřila na jojo! Vydala se i do pražské Yoyo Factory Europe, kde působí nejen jako trenér Vašek Kroutil. Ten nám pak přišel o téhle „hračce“ vyprávět přímo do studia. Však je to taky několikanásobný mistr České republiky a jednou se stal i mistrem Evropy.

Holky a kluci, znáte jojo? Jasně, takový ten kotouč, co ho díky provázku rozpohybujete, a on běhá nahoru a dolů. Nebo snad znáte yoyo? To je totiž trochu rozdíl. Jojo označuje spíš jednoduchou hračku. Yoyo je modernější a je v něm ložisko, díky kterému se správně roztočené yoyo dovede točit dlouhé minuty a pomocí provázku s ním můžete dělat různé triky.

Máte yoyo a umíte to s ním? Máte „skill“, tedy dovednost, a umíte s ním triky? Nebo jste to ještě nikdy nezkoušeli a chtěli byste? Po tomhle Klubu Rádia Junior už budete vědět, kde a jak.

Yoya v Yoyo Factory Europe

Víte, že jojo najdete vyobrazené na scénách ze starého Egypta? Nejstarší dochované jojo je přes 4 000 let staré a najdete ho v muzeu v Mohendžodaru v Pákistánu. Jojo najdete i na kresbě z Řecka – na nádobě z období 500 let před naším letopočtem. Zkrátka tahle zábava je stará několik tisíc let a pořád baví velké i malé.

Jenže yoyování není jenom sport. Je to hlavně komunita – setkávání s přáteli i nacházení nových kamarádů. Tak si to taky vyzkoušejte!

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19:00 na Rádiu Junior. Naladit si nás můžete zde.

Spustit audio