Video: Jízda ostravským safari expresem

30. červen 2016

Safari v ostravské zoologické zahradě se rozrůstá. Postupně sem dovážejí nová zvířata, ale hlavně se tu rodí mláďata. Letos jich přišlo na svět celkem devět, dvě ve výběhu Persie a sedm ve výběhu Indie.

Rozlehlými výběhy safari se můžete projet každý den od 10 do 18 hodin. Jedna jízda trvá asi 15 až 20 minut. Nástupiště najdete pod výběhem žiraf. Chcete vědět, co vás na cestě safari expresem čeká? Mrkněte na video.


Všechna mláďata se narodila v asijské části ostravského safari – ve výběhu Persie to byla dvě mláďata vzácných divokých oslů onagerů a ve výběhu Indie pět mláďat axisů indických (axis je druh jelena) a dvojčata nilgau (tohle zvíře je něco mezi býkem a jelenem :-)). Dvojčata u kopytníků jsou poměrně vzácná, u některých druhů jsou ale docela běžná. Jedním z nich je právě nilgau.

Zatímco mladí onageři následují matku krátce po narození, mláďata nilgau tráví první týdny života skryta v podrostu. Samice mláďata asi 3 týdny „schovává“, tedy odkládá do míst mimo pohyb stáda. Najít je v porostu není snadné, mládě má nenápadné zbarvení a leží po většinu času naprosto nehybně. Objevíte ho na této fotce?

Nilgau pestrý

Mládě nilgau leží většinu času nehybně v podrostu
autor: Helena Petáková
Spustit audio