VIDEO: Gorila Kijivu dostala v pražské zoo k 25. narozeninám dort

19. březen 2018

Jak vypadá narozeninová párty pro gorilu? V Zoo Praha oslavila svoje 25. narozeniny osvědčená gorilí matka Kijivu a Rádio Junior bylo u toho. Podívejte se na video.

Kijivu se narodila v Holandsku, do Prahy však se svou nevlastní sestrou Shindou, se kterou má stejného otce, přicestovala až z Austrálie. Kijivu je narozdíl od své ségry trochu plašší a nejistější. Dříve byla známá tím, že si při nervozitě zakrývala uši. Kijivu je ale skvělá a osvědčená matka. První miminko se jí narodilo v roce 2004, 13. prosince tehdy přišla na svět samička Moja, vůbec první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo. Později se Kijivu narodili ještě Tatu, Kiburi a naposledy 22. prosince 2012 sameček Nuru.




Gorily nížinné

Věděli jste, že gorily jsou největší ze všech lidoopů? No vážně! Dospělí gorilí kluci působí opravdu hustě. Mají nejen pořádné svaly, ale navíc i vysoký hřeben vzadu na hlavě, který vypadá trochu jako rytířská přilba. V posledních letech jsou tito úžasní a přátelští lidoopi ohrožováni pytláky, kteří je loví pro maso. Gorily jsou přitom tak klidná a mírná zvířátka! Stejně jako člověk, i gorila žije v rodině. Co taková gorilí rodina dělá o víkendech, když nemá žádný obývák s televizí a ani nemůže na výlet za hrady a zámky? Gorilí tlupa se tak zvolna loudá svým územím a většinu času se věnuje shánění potravy. Gorily jsou převážně býložravé a jsou to opravdu velicí jedlíci, hledání jídla tedy tvoří docela velkou část jejich dne. Gorilí rodina sice nemá dům nebo byt, bydlí ale v hnízdech, která si upraví z větví a listí na zemi nebo nízko ve větvích stromů.

Kijivu, Rádio Junior ti přeje všechno nejlepší k narozeninám. Gorilám zdar! :-)

autor: Hana Lehečková
Spustit audio