Veverka známá i neznámá

16. květen 2013

Ve čtvrtek 16. května byla hostem Klubu Rádia Junior Mgr. Zuzana Bartáková z občanského sdružení Ornita. To zapojuje děti a mladé lidi do téměř vědeckých pozorování přírody.

Na jeho webu najdete například projekty: Pražská veverka, Veverka známá i neznámá, Sedmero krkavců, Sovy do škol, Kavka ve městě, Ptáci v našich zahradách a Predátoři kolem budek.

Do projektů se děti mohly zapojit přes web jednotlivě i ve školách. Tak si děti třeba vyrobily správně ptačí budku, umístily ji na školní zahradu, sledovaly, kdo v ní zahnízdí, s ornitologem mláďata okroužkovaly a pokud to byl tažný pták, budou nyní sledovat jeho odlet a případně i návrat na jejich zahradu.

Děti sledovaly také výskyt veverek nejen v Praze, Ornita pro velký zájem projekt rozšířila, a dozvěděly se mnoho zajímavého o životě veverek. Malého stromolezce zná každý, ale málokdo ví, jak žije, kdy je dospělý, kolika se dožívá let. V přírodě tak tři, čtyři roky, ale v domácích podmínkách se veverka dožívá i deseti let. U nás žije pouze jediný druh veverky, a to je veverka obecná!

Se Zuzkou Bartákovou se v Klubu Rádia Junior určitě na podzim zase sejdeme, ale pokud Vás projekty Ornity zajímají už teď, mrkněte na www.ornita.cz.

Moderovala Veronika Hájková.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video