Ve Finsku se (ne)ohřejete

13. květen 2014

Ve Finsku je sice po většinu roku poměrně chladno, ale tamní obyvatelé vědí, že pobytem v sauně se člověk dokonale prohřeje.

První sníh napadne už na začátku října a vydrží často až do května, zimy jsou tam dlouhé a chladné. Pokud byste se ve Finsku chtěli ukrýt před zimou, ideálním útočištěm je právě sauna. Sauna je malá místnost s kamny, která zde ohřívají vzduch na vysoké teploty. Sauna je ve Finsku důležitou součástí národní kultury.

Víte kolik národních parků máme v České republice? A kolik byste tipovali, že mají národních parků ve Finsku? Více nebo méně?

V České republice máme čtyři národní parky a ve Finsku jich mají dokonce třicet pět. Příroda, spousta hlubokých lesů a ledovcových jezer, je ve Finsku tak krásná a čistá, že rozhodně stojí za to ji velmi dobře chránit.

Finsko

A co zjistila o Finsku moderátorka Romana Růžičková? Poslechněte si to.

Hlavní město: Helsinky
Hlava státu: prezident
Jak se tady mluví: finština, švédština
Zajímavosti: Finsku se říká "země tisíců jezer", napočítali byste jich tam až 190 tisíc. Finské hokejové národní mužstvo se řadí mezi nejlepší mužstva na světě.

V létě si můžete při procházce lesem smlsnout na malinách, borůvkách a brusinkách, kterých tam roste požehnaně. Můžete se také vydat po stopách severských zvířat, jako je los, sob, medvěd či vlk, která žijí na území tohoto státu.

Los evropský
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video