Válka proti superkrávám. Knížka o nalezení vnitřní síly v okamžicích, kdy se vám chce všechno vzdát

25. březen 2016

Být jiný není žádná sranda. Anne Bea o tom ví svoje.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Nevím, jak vy, ale v knížce, která mě zajímá, jsem vždycky zvědavá na první větu. Jakmile mě ta věta chytne a natěší na další děj, jsem jako ten buldok, který chňapne a nepustí. Stalo se mi to i tentokrát: norská spisovatelka Audhild Solbergová napsala knihu (nejen pro dvanáctileté holky) Válka proti superkrávám (vydal Host, přeložila Aneta Grossová, ilustroval Jáchym Nádvorník). A tahle kniha začíná takto: „Haló, snad ses neurazila?! Then hlas projel třídou jako nůž.“

A už mě brala zvědavost: co se stalo, co se děje a co se stane? Navíc se dozvídám, že je to nejlepší norská kniha pro děti v roce 2014: pro Válku proti superkrávám hlasovalo 10 tisíc norských dětí, což autorce zajistilo cenu za nejlepší dětskou knihu norského knihkupeckého řetězce ARK. O vítězi rozhodli žáci pátých, šestých a sedmých tříd. A hned projevilio zájem zahraničí, konkrétně ČR, Švédsko, Dánsko, Německo, Francie, Nizozemsko a Ukrajina. V Norsku, které je menší než naše republika, se prodalo 25 tisíc kusů .

Autorce jménem Audhild Solbergová je 40 let, pracovala doteď jako norská nakladatelská redaktorka a Válka proti superkrávám je její prvotina. Díky úspěchu napsala pokračování, v Norsku vyšlo loni a má taky pěkný název: Superbitchene driter seg ut neboli Superkrávy si dělají blázny.

A hrdinka obou knížek? Jmenuje se Anne Bea, je jí dvanáct, umí skvěle počítat, má vynikající smysl pro humor. A zároveň je ze všech sedmáků nejmíň oblíbená. Brýlatá albínka s bílými vlasy a bledou pletí mezi ostatní zkrátka nezapadá. A je tam kluk Magnus, blíží se nejdůležitější podzimní událost ve škole, jistě vás zajímá, kdo jsou ty superkrávy… a dál už ani muk, dál si to přečtěte sami.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio