V sedmém nebi, Čarovná rolnička a Proměna

6. prosinec 2013

Legrační obrázky, vtípky, kouzelná rolnička a jedna vážně zvláštní proměna. To všechno najdete ve třech knížkách, které pro vás tento týden vybrala Knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu se hlásí vaše Knižní záložka, a jdu rovnou k věci – k novým knížkám, protože v tomhle předvánočním čase je každá chvilka vzácná.

Albatros vydal bezvadnou knihu V sedmém nebi; autoři Vladimír Fuka a Jiří Kolář už bohužel nežijí, ale jakoby ji napsali včera. Nebo dokonce dnes! Je určena pro děti od šesti let, ale pobaví a potěší i šestadvacetileté, šedesátišestileté, pochopitelně také knižní záložky (bez odhledu na věk).

Kniha V sedmém nebi je plná legračních obrázků a říkadel a hádanek a rébusů, a uzavírá ji Pohádka o vodníkovi aneb Paměti starého vodníka. Asi se nebudete divit, když dodám, že ji napsal Vodoslav Vodník, ilustroval Vodomír Vodák a graficky upravil Vodovoj Vodař.

Odpovědná redaktorka se jmenuje... jak asi? Voděnka Vodičková samozřejmě. Pohádku o vodníkovi v knize V sedmém nebi vydalo Vodopisné nakladatelství v Dobré vodě a vytiskla Vodografia Vltava. Žbluňk! – no a teď se musím vyždímat.

Další prima dětská knížka přišla z nakladatelství Práh. Pan spisovatel a malíř Cyril Podolský ji nazval Čarovná rolnička; vypráví o malé Viktorce, která přijede s maminkou na zimní prázdniny k dědovi do Jindřichovic pod Smrkem a v kuchyni na poličce najde zapomenutou rolničku, a ta je samosebou čarovná, stačí cinknout.

Cinknutí odstartuje pohádky o roztodivných zvířátkách, a ta Viktorku, aby u dědečka jen nelenošila, naučí několik cviků dětské jógy.

Poslední knížku vybírám pro starší děti. Začíná takto:
„Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Ležel na hřbetě tvrdém jak pancíř, a když trochu nadzvedl hlavu, uviděl své vyklenuté, hnědé břicho, rozdělené obloukovitými výztuhami, na jehož vrcholu se jen taktak držela přikrývka.“

Franz Kafka: Proměna

Slavná povídka od Franze Kafky se jmenuje Proměna. Užijte si to dobrodružství v knížce, kterou s ilustracemi Luise Scafatiho vydalo nakladatelství B4U Publishing.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video