V Maďarsku o Vánocích vyrábějí židli, ze které jsou vidět čarodějnice

15. prosinec 2014

Maďarské Vánoce se našim dost podobají, protože jsme byli tři století součástí jednoho státu, kterému vládli rakouští panovníci z rodu Habsburků.

Jak vypadá Štědrý den v Maďarsku? Až do večeře se drží půst. A pozor – večeře je až po rozdávání dárků. Stejně jako nám je naděluje neviditelný Ježíšek, který se v Maďarsku jmenuje Jézuska.

Vždycky potom, když andělé ozdobí vánoční stromeček, zazvoní v Maďarsku zvoneček. Pak se rozbalují dárky a konečně přijde na řadu i štědrovečerní večeře. Na stole je rybí polévka, smažená ryba, plněné zelí a sladký závin plněný jedlými kaštany.

Vánoční výzdoba v Budapešti, hlavním městě Maďarska

Maďaři taky dodržují různé vánoční zvyky. Během 1. adventní neděle se peče svatoštěpánský koláč, který musí na kraji stolu vydržet až do 6. ledna, kdy je svátek Tří králů.

Maďarská rybí polévka halászlé

Pod ubrus se začátkem adventu ukládají zrnka obilí z poslední úrody a taky trs sena. Sedláci tím projevují vděčnost za dary země a přání dožít se i příští rok dobré úrody.

A podle jedné staré maďarské tradice začali lidé vyrábět 13. prosince židli, každý den v práci pokračovali a pak si ji vzali s sebou do kostela na půlnoční mši. Kdo na ní sedí, může vidět čarodějnice a zahnat je.

Spustit audio

Pusť si video