V Klubu Rádia Junior jsme si povídali o počasí

18. září 2014

V Klubu Rádia Junior jsme si povídali o bouřkách, tornádech a dalších extrémech v počasí.

Jak vzniká bouřka? Sluníčko, které na zeměkouli celý den svítí, ji zahřívá. Ze země, řek i moří se díky tomu zahřívání odpařuje voda v podobě páry a stoupá vzhůru k nebi. Tu páru my nevidíme, vidíme až mrak, který vznikne z množství té páry. Pára se ochlazením ve velké výšce změní na vodu (kapičky), tedy vzniká mrak. Čím víc vody v mraku je, tím je mrak tmavší a větší. Určitě i vy takové mraky znáte z oblohy a už sami poznáte, že jsou to mraky, ze kterých bude brzy pršet. Jsou velké, tmavě šedé až černé.

Částice vody a prachu se v mraku elektricky nabíjí. Nemají tam sice žádnou zásuvku jako my doma, ale nabíjí se elektromagnetickým vlněním z kosmu nebo Země. Elektrické částice pak do sebe narážejí, až vznikne jiskra a z více jisker blesk. Ten může běhat jen po obloze nebo naopak z oblohy slétne na zem.

Proto si musíme při bouřce dávat pozor na to, aby do nás blesk nenarazil. Když jedete v autě, nemusí se vám nic stát, i když do auta blesk narazí. Musíte mít ale zavřená okénka a nesmíte se dotýkat ničeho kovového v autě. Když jste při bouřce v přírodě, sedněte si do nějaké prohlubně. Nikdy nestůjte pod stromem. A když už jste v lese a nemáte na výběr, sedněte si nejlépe do nějakého dolíčku a dál od stromů, které jsou vysoké a mají vrásčitou kůru, právě ty mají blesky nejraději. Sundejte ze sebe všechno kovové - krosnu, hodinky a raději i náušnice. Schovaní buďte tak dlouho, dokud neuběhne 20 minut od posledního hromu, který uslyšíte. Pak budete mít jistotu, že je bouřka dostatečně daleko.

Blesky v okolí Prahy

Ještě vám poradíme, jak si spočítáte, jak je bouřka daleko. Když uvidíte blesk, tak se podívejte na hodinky a počítejte, za kolik vteřin se ozve hrom. Vynásobte to třemi a víte, kolik kilometrů od vás bouřka je. Když tedy uvidíte blesk a za 10 vteřin se ozve hrom, tak máte jistotu, že bouřka je od vás vzdušnou čarou vzdálená 30 km.

Poslechněte si záznam z vysílání Klubu Rádia Junior.

Celé vysílání Klubu Rádia Junior, kde můžete slyšet ještě více, si poslechněte zde.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio