Už jste někdy letěli balónem?

20. říjen 2014

Víte, jak je možné, že balón létá? Jak zatáčí a jak brzdí? V Klubu Rádia Junior jsme se dozvěděli, že létat s balónem není vůbec jednoduché.

Každý balón má svůj vlastní plynový hořák, do kterého musíte dávat plyn stejně, jako když tankují rodiče benzín do auta. Právě díky plynovému hořáku zažehne pilot balónu plamen, který ohřívá vzduch v balónu. Je to vlastně takový typický hukot, který slyšíte, když nad vámi balón letí, to je hučení toho plamene. Teplý vzduch stoupá vždy k vzhůru k nebi. Jak se opírá do kopule balónu, tak balón stoupá také.

To, že může létat doprava nebo doleva, je dáno větrem. Takže žádný volant u balónu nečekejte. Letí tam, kam právě fouká vítr. Právě proto, že s balónem nemůžete vlastně téměř vůbec zahýbat, tak má ve vzdušném prostoru největší přednost. Přednost mu musí dát letadlo, parašutista, ale třeba i vzducholoď. Ti všichni totiž můžou mnohem lépe zahýbat než balón.

A jak balón vlastně brzdí? Je to jednoduché, pilot přestane ohřívat vzduch v kupoli balónu. Balón klesá a klesá, až klesne na zem. Samotnou kupoli balónu musí pilot pečlivě sbalit, aby se látce nic nestalo. Sbalí jí do batohu, který je velký asi jako lednička.

Kdo chce létat s balónem, může si udělat i letecký průkaz. Takový koníček je ale hodně náročný a pilot musí dobře znát počasí. Na pilota balónu se kluci a holky učí nejdříve v šestnácti letech.

Poslechněte si záznam vysílání Klubu Rádia Junior.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio