Už jste četli Rytířské pohádky a tajemství starých alchymistů?

8. duben 2016

Pohádkové příběhy o přátelství, cti a odvaze.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Jak se vám vstává už zase do tmy, tj. do takzvaného letního času? A jak se vám uléhá za světla? Sousedovic čtyřletý Ondráš každý večer protestuje a rodiče ho uklidní jen prodlouženým čtením pohádky. Musím jim doporučit tu, která vyšla v těchto dnech v Radioservisu, ještě voní novotou, jak to umějí jen knížky; jmenuje se Rytířské pohádky a tajemství starých alchymistů. Napsala Dagmar Langová, obrázky nakreslila Barka Zichová.


První rytířská pohádka v téhle pěkné knížce se jmenuje O rytířském souboji, a začíná takto: „Povím vám pohádku o rytířích Lukášovi a Richardovi. Oba už několik týdnů marně hledali království, kde by dokázali svoji odvahu a vykonali hrdinský čin.“ Představuji si, že kdybych byla dítě, po těchto slovech bych se zavrtala do postýlky a s napětím čekala, co bude následovat, neboli jak to bude dál. Těch rytířských pohádek je v knize sedm, jedna lepší než druhá – když skončí, můžete si třeba promluvit s někým dospělým o tom, kdo byli rytíři, čím vynikali, a zda máme v naší době nějaké novodobé rytíře.

Druhá, prostřední část knihy se jmenuje O rytíři a času – zase sedm pohádek, a tady neodolám a prozradím, jak se jednotlivé pohádky jmenují: O zloději času, O zubu času, O zastaveném čase, O vráceném čase, O zlatém čase, O ztraceném čase a O souboji s časem.

Alchymistických pohádek, kterými knížka končí, je… to byste neuhodli, zase sedm! A všechny se blýskají až oči přecházejí. O čem jsou? O zlaté vodě, O zlaté svobodě, O zlaté lásce, O zlatém zdraví, O zlaté knize, O zlaté kráse a O zlatém životě. Ta poslední, O zlatém životě, začíná tajuplně: „Už pátý den po sobě pršelo a už pátý den seděl Nicolas u stolu a četl tajemné spisy…“

Ještě jsem chtěla připomenout, že paní spisovatelka Dagmar Langová všech těch jednadvacet pohádek napsala pro rozhlasového Hajaju.

Dobré usínání i probouzení vám přeje vaše Knižní záložka – a těším se za týden na shledanou.

autor: jak
Spustit audio