Ušoun Rušoun se učí hrát na klavír

16. prosinec 2016

Tento týden patřila rubrika Zapiš si to za uši hudbě. Před Vánoci vás totiž zveme na Rybu (ale ne na jídlo, přece na Českou mši vánoční od Jana Jakuba Ryby), tak abyste byli připravení. Dejte si hodinu klavíru s Klárkou Novákovou a Ušounem Rušounem!

Stupnice

Když chceme hrát stupnici, tak musíme hrát tóny, které jsou za sebou, hezky postupně, jeden za druhým. Je to jako kdybychom šli po schodech. Každým krokem jsme o schůdek výš.

Děti, které chodí do základní umělecké školy hrát na nějaký hudební nástroj, začínají každou hodinu právě takovouto stupnicí. Je to proto, že na hraní stupnic se nejlépe zahřejí a rozeběhnou prsty. Je to stejné jako v hodině tělocviku, tam se taky musíme nejdřív rozcvičit. A stupnice je rozcvička pro hudebníky.

Akord

Akord je souzvuk tří a více tónů a díky akordům si můžeme doprovodit jakoukoliv písničku.

Dur a mol

Když to shrneme a zjednodušíme, hudba v dur zní vesele a radostně, hudba v mol smutně a teskně.

Jak číst hudbu?

Zní to legračně, ale ono to vážně jde, zapsat a přečíst hudbu. Jen místo písmenek použijeme noty. Nota je taková protáhlá kulička, vypadá jako vajíčko na ležato. A ta nota může být průhledná nebo plná, může od ní vést čárka vzhůru nebo dolů, někdy je k ní přidělaný praporek… a podle toho, jak ta nota vypadá, poznáme, jak je dlouhá.

No jo, ale teď nám ta nota visí někde ve vzduchu a vůbec nevíme, jak je hluboká nebo vysoká. Tak to musíme bleskově napravit. A to tak, že tu notičku uložíme – do notové osnovy. Notová osnova je pět vodorovných čar nad sebou. A čím výš ta nota visí, tím je vyšší, a naopak, čím je níž, tím je hlubší. Tak třeba když bude na té spodní čáře, tak to bude nota E1. Když bychom tu stejnou notu dali na tu horní, pátou linku, tak to bude nota F2 a uslyšíte, že bude o poznání vyšší.

Na začátku každé notové osnovy musí být klíč, který nám tu notovou osnovu odemkne. Bez něj se hrát nemůže. Když máme hrát vyšší tóny, tak se mu říká houslový a vypadá trošku jako hlemýžď nastojato. Když ale máme hrát tony hluboké, tak se mu říká basový a ten zas vypadá tak trošku jako ucho.

03281994.jpeg

Lidová a umělá písnička

Když neznáme autora písničky, je to písnička lidová, když ho známe, tak je to písnička umělá.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video