Učitel národů se narodil před 425 lety

28. březen 2017

Nejlepší by bylo, kdyby škola nebyla pro děti povinným mučením, ale spíš zábavnou HROU. Přesně tohle napadlo i Jana Ámose Komenského, nejlepšího učitele všech dob. Při příležitosti jeho narozenin jsme si do Rádia Junior jednoho takového super-učitele pozvali. Kdoví, třeba je pan učitel Zajíček ve skutečnosti Komenského reinkarnací.

„Celé to začalo oslavou mých třicátin, kterou pro mě uspořádali žáci sedmé třídy. A na závěr mi dali dárek, když řekli, že by mě přihlásili do ankety Zlatý Ámos. To mě zaskočilo, necítím se ani teď jako výjimečný učitel, ale nechtěl jsem je odmítnout, tak jsem řekl ano,“ líčí ve vysílání Junioru Michal Zajíček, učitel ze ZŠ Stěbořice. Než se ale mohl do známé soutěžní ankety zapojit, museli jeho žáci sesbírat podpisy stovky podporovatelů. Zvládli to za jediný den. Hustý!

V regionálním kole si Michal užíval scénku svých žáků, kteří si o něm povídali jako tři venkovské babičky, a to v místním nářečí. V semifinále pak představil věci, které jeho třídu charakterizují, včetně krabičky poslední záchrany. „Na cestu mi do ní žáci dali slovníček pražských slov nebo třeba náplast, kdybych se náhodou zamotal na eskalátorech, protože tady na vesnici je nemáme,“ usmívá se Dětský Ámos. Ve finále ho pak čekal třebas tajný rozhovor.

00811975.jpeg

„Za svoji práci jsem vděčný. Nejvíce mě baví, s jakým nadšením žáci přistupují ke kroužkům a akcím, a jak si to užívají,“ dodává čerstvý vítěz akce, kterou v inspiraci Učitelem národů pořádá Klub Domino.

Učitel národů na Rádiu Junior

autor: Michal Ježek
Spustit audio