Týden plný vesmírných výprav. Přišel i jediný český kosmonaut

11. červenec 2019

Jste fanoušci letů do kosmu? Tak přesně pro vás byl určen vesmírný týden s Klubem Rádia Junior. Letos si totiž připomínáme 50. výročí přistání člověka na Měsíci. Budou lidé bydlet na Marsu? Kdo jako první letěl do vesmíru? Od pondělí 15. července do pátku 19. července zavítalo do studia pět super hostů. Nechyběl mezi nimi ani jediný český kosmonaut Vladimír Remek!

Pondělí 15. 7. 2019
Host: Milan Halousek, Česká kosmická kancelář. Proč člověk létá do vesmíru? Kdy to začalo a kdo byl první? Proč lidé poslali do vesmíru nejdřív zvířata? A které materiály dnes používáme v běžném životě díky vesmírnému výzkumu?
Moderuje Jana Rychterová.
19:50 Hajaja: Honza u ševce.

Milan Halousek z České kosmické kanceláře

Úterý 16. 7. 2019
Host: Dušan Majer, popularizátor kosmonautiky. Lidé poznávají vesmír stále rychleji. Astronomové dohlédnou stále dál. Ale jak je to v kosmonautice? Co se všechno chystá? Budou jednou lidé bydlet na Marsu? A kdy budou lidé létat za hranice sluneční soustavy? A jak budou vypadat kosmické výpravy v blízké budoucnosti?
Moderuje Jana Rychterová..
19:50 Hajaja: Honza u mlynáře.

Propagátor kosmonautiky Dušan Majer

Středa 17. 7. 2019
Host: Vladimír Remek, kosmonaut. Kosmonautů už je dneska hodně, ale Česká republika má stále toho jednoho – Vladimíra Remka, který letěl do vesmíru před jedenačtyřiceti lety. Jak probíhala jeho příprava na let do vesmíru? Jak vypadal pracovní den kosmonauta? Proč se kosmonauti báli říct, že jim je špatně? Dokázalo ještě někdy něco přebít tak silný zážitek, jakým je let ve vesmírné raketě?
Moderuje Jana Rychterová.
19:50 Hajaja: Honza u zahradníka.

Vladimír Remek na kongresu připomene svůj let

Čtvrtek 18. 7. 2019
Host: Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a Planetária hl. m. Prahy. Ve čtvrtečním Klubu si budeme povídat o vesmíru z pohledu astronoma. Jakou část vesmíru dneska lidé obsáhnou svými dalekohledy, a co vlastně astronom vidí? Jak se pozná, že některá hvězda je velká, malá nebo stará? Co to je černá díra a už ji někdo někdy viděl? Je pravděpodobné, že někde ve vesmíru žijí inteligentní bytosti? A proč se vaši rodiče učili, že je v naší sluneční soustavě devět planet, zatímco vy se učíte, že jich je osm?
Moderuje Jana Rychterová.
19:50 Hajaja: Honza u krejčího.

Planetárium Praha

Pátek 19. 7. 2019
Host: Karel Pacner, novinář a spisovatel. 20. července uplyne 50 let od chvíle, kdy lidé stanuli na povrchu Měsíce. Karel Pacner byl tenkrát na Mysu Canaveral u startu rakety, která vynesla kosmonauty do vesmíru a na Měsíc. Jak probíhala první cesta lidí na Měsíc? Jaká byla atmosféra ve vesmírném středisku? Kdo z kosmonautů vstoupil z Apolla 11 jako první, a která věta se zapsala do dějin?
Moderuje Jana Rychterová.
19:50 Hajaja: Honza u truhláře.

Karel Pacner u rakety Saturn 5

Sobota 20. 7. 2019
Klub Rádia Junior
V sobotním Klubu se podíváme k vodě i do vody. Kolik vody je tak akorát, když skáčete do vody? Na co je dobré pamatovat při letním koupání? A vodu nám připomene i minutová pohádka Mušle a moře.
Moderuje Jana Rychterová.
19:50 Hajaja: Honza u hrnčíře.

Neděle 21. 7. 2019
Klub Rádia Junior
Host: Miroslav Procházka, ředitel Zoo. Vydáme se do Protivína do krokodýlí Zoo. Proč se tam chovají právě krokodýli? Jsou nebezpeční? Tajemný svět krokodýlů nám představí Miroslav Procházka, který krokodýlí Zoo založil. Co ho k tomu vedlo? A pomohlo to někomu?
Moderuje Jana Rychterová.
19:50 Hajaja: Honza u pekaře.

Klub Rádia Junior běží každý den od 19:00 na Rádiu Junior. Naladit si nás můžete například TADY.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio