Tři, dva, jedna, start! Akvabely: Proč si před každým závodem natírají hlavu želatinou?

1. srpen 2016

Téma tohoto týdne zní TŘI – DVA- JEDNA – START! A není to náhoda. Už 5. srpna začíná Olympiáda, a tak se sportu věnujeme i v našem prázdninovém seriálu. S Klárkou Novákovou jsme se vypravili na závody v synchronizovaném plavání. Určitě jste je v televizi už někdy viděli. Do bazénu naskáčou akvabely v krásně nazdobených plavkách, pustí se hudba a ony začnou tancovat ve vodě jako baletky. Vyhazují se do vzduchu, stříhají nohama nad hladinou, zatímco hlavu a tělo mají pod vodou, a dělají další neuvěřitelné kousky:)

Více vám už prozradí Kateřina Vostárková, předsedkyně klubu synchronizovaného plavání Neptun Praha, která je zároveň i hlavní rozhodčí závodů Pražská Akvabelka a Memorial Hany Cinkové v Pražském Hloubětíně.

Pokud jste pozorně poslouchali, víte, že pojmenování akvabela vzniklo v Česku. Všude jinde ve světě se této sportovní disciplíně říká synchronizované plavání. V dalším dílu seriálu budeme s akvabelami trénovat. Více už nám prozradí dvě trenérky z oddílu Medůza Kladno.

Osmnáctiletá trenérka Markéta dodává, že správná akvabela musí být mrštná ve vodě i na suchu.

Před samotnými závody se nesmí podcenit příprava. Ta zahrnuje mimo jiné i to, že si všechny akvabely natřou hlavu želatinou, která se používá při výrobě tlačenky. Proč? To vám právě teď prozradí trenérka Markéta a nejmladší žákyně z oddílu Medůza Kladno.

A teď už si konečně užijeme opravdové závodění. Svou úspěšnou sestavu pro nás vystřihnou dvě závodnice z oddílu Medůza Kladno a napínavý závod v duech, tedy ve dvojících, pro nás okomentuje Markéta, trenérka z oddílu Medůza Kladno.

Poslechněte si také seriál o velké prázdninové plavbě parníkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video