To je otázka

15. březen 2013

Poslechněte si odpovědi desetiletého Filipa Srnečky, který odpovídal na otázky z knížky To je otázka!

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Dnes je tu se mnou desetiletý Filip Srnečka, žák čtvrté třídy jedné pražské školy.
Norský spisovatel Jostein Gaarder (možná znáte jeho knihu Sofiin svět, ve které zpracoval dějiny filosofie tak, aby jim porozuměly i děti), tedy Jostein Gaarder napsal malou knížku To je otázka. U nás ji vydal Albatros s moc pěknými ilustracemi Akina Düzakina v překladu Jarky Vrbové. Prostý text, složený jen z otázek, vede malé čtenáře k přemýšlení o světě a o životě. Filip Srnečka odpovídal na otázky bez přípravy; slyšel je poprvé. Část rozhovoru si teď můžete vyslechnout.

Otázka: Jak si můžu pamatovat, co se stalo už dávno? Čím to je, že něco zapomenu a čím to je, že si na to zase vzpomenu?
Odpověď:
Když se přiblížíte k nějakému tématu, nebo když na něco myslíte, tak si na to vždycky vzpomenete, i když jste to dávno zapomněli. Teď jsem si vzpomněl, jak nám tatínek, když jsme byli malí, vyprávěl vymyšlený příběhy o existujícím zloději Viktorovi Koženém; jak byl na lodi a kapitán ho honil po Kanárech... atd.
Jostein Gaarder: To je otázka. Odpovídal Filip Srnečka.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video