Testování na autismus. Jak se osvědčuje v praxi?

2. květen 2017

Když si nejste něčím jistí, není to příjemné. A o nemocech to platí dvojnásob, protože pokud „něco“ zachytíme včas, je naděje, že se zdravotní čas zlepší a najdeme ty správné lidi, kteří nám se zátěží pomohou.

Od tohoto roku se zavedla novinka, která pomůže včas odhalovat zásadní mozkové poruchy – hlavně autismus. Díky tzv. autistickému screeningu se dříve zjistí, zda vyšetřované dítě neprojevuje příznaky (nejen) této poruchy. Včasný záchyt umožní dřívější a tím rovněž kvalitnější „léčbu“ autismu. O nově zavedených kontrolách dětí na autismus jsme si v Atriu už povídali. Neměli jsme ale možnost říct si, jak se tento screening osvědčil. Petra Lazáková si proto do studia pozvala zkušenou pediatričku a předsedkyni Odborné společnosti dětských lékařů Alenu Šebkovou.

Výhody nového systému jsou v jeho systému :-)


„Včasné zachycení poruchy autistického spektra je důležité pro budoucí kvalitu života osoby s touto poruchou. Čím dříve se začne s dítětem pracovat, tím lepší budoucnost má před sebou,“ pozitivně hodnotí novinku paní doktorka Šebková.

Upozorňuje, že ve své ordinaci má pár desítek dětí s mozkovými poruchami už léta a pochopitelně děti vyšetřovala i před nově zavedeným screeningem. Ale na novém systému kontrol poruch autistického spektra je prý skvělé to, že je to prostě systém. Jinými slovy - toto specifické testování je nucen provádět každý pediatr u každého dítěte ve velmi ranném věku 18 - 24 měsíců. Každý pediatr a rodič se tak nad duševním zdravím dítěte může zamýšlet velmi brzy, což znamená, že může i velmi brzy jednat, pokud je opravdu něco v nepořádku.

Nejdříve data, pak lepší „léčba“!

Díky novému screeningu můžeme také získat data, o která se pak lékaři a zákonodárci mohou opřít - a „něco dělat“ s následnou péčí pro autistické děti i jejich rodiče. Ta totiž v současnosti opravdu není dostatečná. A počet autistů mezi námi spíše stoupá.

Vedlejší efekty…

Jak paní doktorka Alena Šebková dodává, díky novému screeningu lze včas odhalit i jiné duševní poruchy dítěte, a rodičům tak zkrátit tápání a zrychlit jejich jednání. V současnosti se u dětí stále více objevují poruchy, které lékaři dříve tolik nezaznamenávali. Děti se potýkají s depresí, úzkostnými stavy, závislostí na elektronice… I na tento nemalý problém se může upozornit díky nově zavedenému screeningu!

Moje dítě je zdravé a basta!

Rodiče pochopitelně mohou screening na poruchy autistického spektra odmítnout. Ale podle předsedkyně Odborné společnosti dětských lékařů se to zatím naštěstí nestává. Vyplnění jednoduchého testu za přítomnosti lékařky nebo sestry moc času nezabere - a přitom může být pro další vývoj dítěte tak určující!

Chcete vědět víc? Stačí si poslechnout úterní Atrium Českého rozhlasu. Za mikrofonem seděla Petra Lazáková, jejím hostem byla pediatrička a předsedkyně Odborné společnosti dětských lékařů Alena Šebková.

autor: pma
Spustit audio