Tajné bratrstvo. Nápaditá kniha, u které si možná položíte otázku, pro co žijete

15. červenec 2016

Příběhy ze života Honzíkových hraček pro přemýšlivé čtenáře všech věkových kategorií.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Kam vás zdravím? To by mě zajímalo. Někoho možná k vodě – pokud ano, přeju vám, ať je to čistá voda bez sinic a bez komárů i jiné havětě. Nebo havěti? B je správně – bez havěti.

Tím končí krátký kurz české mluvnice a já sahám po knižní novince nakladatelství Ivy Pecháčkové Meander: Tajné bratrstvo je 107. svazek edice Modrý slon. Napsala Švédka Barbro Lindgrenová, přeložila Češka Dagmar Hartlová a ilustrovala Nikola Hoření, rovněž Češka. (Mimochodem – Nikola Hoření by mohl být zrovna tak dobře Čech, ale není tomu tak.) Nikolo, posílám ti srdečné pozdravy – povedly se ti opravdu parádní ilustrace.

Kromě kluka jménem Honzík v knize Tajné bratrstvo vystupují: ondatra neboli krysa pižmová, která připlula z Ruska. Slůňa, plyšová slonice, starouš Méďa, což je plešatý medvěd, dále šampusový špunt (jmenuje se Špunt); smrkáči, to jsou, jak jste jistě poznali, smrkové šišky, a ještě leckdo a leccos.

Znáte pohádku O panence, která tence… no, co dělala tence, víte to? To se ví samo sebou, plakala! A proč plakala? Protože ji její holčička zapomněla na zahradě, celou ucouranou a umolousanou ji odhodila někam pod keře. Dost bych se divila, kdyby švédská spisovatelka Barbro Lindgrenová tu českou pohádku Josefa Čapka O panence, která tence… znala – podobnost plyne z toho, že i ve Švédsku mají nepořádné děti, které klíďo píďo odkopnou staré hračky pro nové a přestanou se zajímat o to, co se stane s těmi starými, různě odrbanými a potrhanými, jednomu chybí oko, jinému ruka. Nebo noha. Nebo ucho. A tak.

A ještě se v té prima knížce dozvíte, jak zní Medvědí Beethoven a čeho se lekne nebojácný Drak. Prostě – čtěte Tajné bratrstvo, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio