Tabletové rameno nebo SMSkový krk. Jak lze předcházet nemocem digitálního věku?

7. listopad 2018

Digitální nemoci - SMSkový krk, tabletové rameno, myšitýda nebo mobilový loket a palec. Jaký mají vliv na naše svaly, kostru a klouby? A jak digitálním nemocem můžeme předcházet? O tom si v pořadu Atrium povídala moderátorka Klára Nováková s fyzioterapeutkou Ivou Bílkovou.

Odrazovat dítě od moderních technologií?

Počítače, tablety a smartphony se staly běžnou součástí života dětí, moderní technologie si ale vybírají krutou daň v podobě řady zdravotních obtíží. Chceme, aby naše děti byly doma v bezpečí, jenže se zde potřebují nějak zabavit. A tak koukají na televizi, SMSkují si s kamarádem nebo surfují na internetu. Nezřídka dostávají do rukou tablet už děti v kočárku.

Fyzioterapeutka Ivana Bílková má ze své praxe zkušenost především s nadanými dětmi a dětmi, kterým to tzv. „pálí“: „Mají sociální problémy v komunikaci, a tak vyhledávají internet, na kterém se učí nové věci.“ Co ale dělat ve chvíli, kdy se dítě nadchne pro IT, grafiku či animaci, k čemuž počítač nezbytně potřebuje? Máme jej od něj odrazovat? „Určitě ne. Dítě si tak plánuje svoji budoucí kariéru, ale alespoň každou půlhodinu ho vyhnat pryč od počítače - zaběhat si venku, uvařit si čaj, projít se po bytě,“ radí Bílková. Záleží samozřejmě i na věku. Zatímco pro prvňáčka je zcela dostačující půlhodina u počítače denně, u 16 letého bude adekvátní 1 – 1,5 hodiny.

Jak se digitální nemoci projevují?

Pod termín „digitální nemoci“ spadá například SMSkový krk či palec, tabletové rameno, gameboyová záda či myšitýda. Při SMSkování se hrbíme a koukáme do mobilu, napínají se nám tkáně vzadu na krku a na základě toho může docházet k přestavbě svalů a vazů, brnění ruky či k poruchám zraku (ostření, syndrom suchého oka ad.). Při používání tabletu je člověk ohnutý, tisknete si srdce a plíce, čímž se snižuje kapacita plic a může docházet k srdeční arytmii nebo jiným srdečním onemocněním. Kromě jiného také bolí rameno, lopatka, mezilopatkové svaly nebo paže. Myšitýda je zase souhrnný název pro bolesti lokte, zde fyzioterapeutka Bílková doporučuje zakoupení tzv. vertikální myši.

Chcete se dozvědět konkrétní cviky, kterými můžeme vzniku digitálních nemocí předcházet? Poslechněte si celý rozhovor s fyzioterapeutkou Ivou Bílkovou.

autoři: Klára Nováková , Hana Lehečková
Spustit audio