Světový den ledvin

9. březen 2017

Co je to ledvina a má něco společného s ledvinkou? Ledvinka je takový mini-batůžek, který si připínáme okolo pasu a dáváme si do něho sváču, mapu pokladu nebo třeba kapesníčky na smrkání. Ledvinu sice taky nosíme s sebou, ale přímo uvnitř našeho břicha! Je to totiž jeden z našich tělesných orgánů.

K čemu ta ledvina vlastně slouží?

Řekneme vám to narovinu a nebudeme vůbec nic přikrášlovat. Právě díky ledvinám čůráme. Vezměme to ale pěkně od začátku.

Když vypijete skleničku vody, ta vám nateče přímo do žaludku. Tady, a hlavně taky v tlustém střevě, se voda vstřebá do naší krve. Ledviny potom fungují jako takové „síto“ - naši krev čistí od přebytečné vody a odpadu, a pak to všechno vypouští do močového měchýře. A močový měchýř to vypouští kam? No přece do záchodu (nebo ve velmi výjimečných případech někam do keříčku). My to pak náležitě spláchneme a říkáme tomu moč!

Ledviny jsou super!

Ledviny máme rovnou dvě a zajímavé na nich je, že vypadají jako velké fazole. Mají červenohnědou barvu, a i když člověk jednu nemá, pořád může žít normální život. Každou minutu proteče ledvinami dospělého člověka přibližně 1,2 litru krve a zdravý člověk vyloučí každý den průměrně 1,5 litru moči (čili tolik, kolik má velká limča v PET lahvi). 9. březen byl vyhlášen jako Den ledvin, abychom si jeho prostřednictvím připomínali, že je třeba se o ně poctivě starat a nepodceňovat jejich význam a důležitost. Rádio Junior na ně myslí, a proto přeje všem ledvinám (ale i ledvinkám) všechno nejlepší k jejich světovému dni :-) ! Ledvině zdar!

Oslava svátku sousedů
autor: Hana Lehečková
Spustit audio