Sto padesát tisíc dětí trpí obezitou. Vyléčit ji nelze, jen držet pod kontrolou, říká obezitolog

31. říjen 2017

Obezita způsobuje vážné zdravotní problémy i společenskou ostrakizaci. V řadě případů začal problém těch, kdo v dospělosti marně zápasí s kily navíc, už v jejich dětství. „Tito lidé nemají šanci se vyléčit. Obezita je chronické a celoživotní onemocnění, od druhého stupně ji prakticky nelze vyléčit. Ale je možné ji držet pod kontrolou a bránit rozvoji metabolických komplikací,“ říká obezitolog Zlatko Marinov z Fakultní nemocnice v Motole.

„Ve své ordinaci standardně řeším děti, které přijdou v jedenácti letech se sto padesáti kily. Nehovoříme o pěti nebo deseti kilech navíc, ale o padesáti a šedesáti. Jde o závažnou neboli monstrózní obezitu,“ přibližuje. Zatímco nadváha nezpůsobuje zdravotní komplikace, tak obezita vždy. Zlomová váha je ale u každého člověka jiná. „Prostá obezita způsobuje komplikace vyplývající ze zátěže a chemických vlivů. Dětem brání rozvinout jejich obratnost, dále trpí poruchami vývoje zad, bolestmi dolních končetin,“ vysvětluje Marinov.

Morbidní obezita pak způsobuje i metabolické komplikace jako je vysoký krevní tlak, kornatění tepen nebo cukrovka. „Lze říci, že tyto problémy děti nezažijí v dětství, ale až v dospělosti. Cukrovka je přitom nejčastější příčinou slepoty, transplantace ledvin nebo amputace dolní končetiny,“ pokračuje. Obézních dětí v České republice výrazně přibývá, zhruba čtvrtina dětské populace má nadváhu. Z toho šedesát procent z nich trpí obezitou, tedy celkem asi 156 tisíc dětí.

„Nejzásadnější faktorem je hmotnost maminky a tatínka při početí. Důležitá je i hmotnost kolem porodu, v prvním půlroce života. Dětská obezita vzniká velmi brzy, není to tak, že si dítě sedne ve škole do lavice a přestane se hýbat,“ zdůrazňuje.

Za rozvoj nadváhy a obezity podle Marinova ze čtyřiceti procent může genetika a ze šedesáti pak okolí. „Obezitogenní prostředí je pro každého velmi specifické. Je to váš mobil, fastfood, doporučená denní dávka, klimatizace, auto, kolo... Všechno souvisí se vším. Základem je nerovnováha energetického příjmu a výdeje,“ uzavírá.

Článek je převzat ze stanice ČRo - Plus.

autoři: ert , bum
Spustit audio